Adobe: Hibáztunk, sajnáljuk

Hirdetés

Hibát követett el az Adobe, amikor egy 2008 szeptemberében jelzett hibát nem a soron következő szoftverfrissítés keretén belül orvosolt, hanem csak a Flash Player következő verziójának bétájában javított ki 14 hónappal később – ismerte el Emmy Huang, a vállalat termékmenedzsere.

A bejegyzést egy héttel azt követően publikálta Huang, hogy Steve Jobs keményen odamondogatott az Adobe-nak a Flash kapcsán. Mint közismert, az iPhone egyáltalán nem támogatja a Flasht, és a nemrég demózott iPad sem fogja – az Apple ikonikus vezére úgy látja ugyanis, hogy az Adobe fejlesztői „lusták”, és bár „izgalmas dolgokat hozhatnának létre, ezzel szemben nem csinálnak semmit.” Majd hozzátette: „Azért nem támogatjuk a Flasht, mert tele van hibával”, illetve „a Macek túlnyomórészt a Flash hibái miatt fagynak le”, így az Apple inkább a HTML 5-re fókuszál.

A csípős megjegyzésekre Kevin Lynch, az Adobe technológiai felelőse reagált. „A lefagyásokkal kapcsolatban annyit: nem bocsátunk ki olyan Flasht verziót, amelyről tudjuk, hogy hibás – ha a múltban ilyen esetek fordultak volna elő, a termék sosem tudott volna ilyen széles körben elterjedni. A lefagyások okainak kivizsgálása és a problémák kezelése kiemelt prioritással bír.”

A Flash márpedig bugosan érkezett. Mint Huang résztelesen kifejtette, Matthew Dempsky hibabejelentését JIRA FP-677 jelzéssel regisztrálta az Adobe 2008. szeptember 22-én. A szoftver következő verziója (10.0.12.36) folyó év októberében, azaz egy hónappal később jelent meg, tehát a cég pontosan tudta, hogy hibás kódot bocsát ki. Mindennek a tetejébe a felfedezett rés a rendszer összeomlását idézhette elő, ezért a vállalattól még fontos besorolást is kapott.

„Abban hibáztunk, hogy ezt a problémát csak a Flash Player 10.1-es verziójában szándékoztuk kijavítani, nem pedig a következő biztonsági szoftverfrissítés keretében. Kapcsolatban kellett volna maradnunk a bejelentővel, és tájékoztatni őt az aktuális helyzetről. Sajnáljuk, hogy ez nem történt meg” – írta Huang. Hozzátette, megteszi a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő.

A Flash Player 10.1 tavaly novemberi béta-verziója már nem tartalmazza a hibát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények