Ötszáz dolgozót bocsát el a Magyar Telekom

A Magyar Telekom megállapodott a társaságnál működő érdekképviseletekkel az anyavállalatot érintő 2013. évi létszámleépítésről és egyéb költséghatékonysági intézkedésekről. A megállapodás értelmében a távközlési vállalat 2013-ban 500 munkavállaló elbocsátását tervezi, de a többség várhatóan még 2012 végével távozik a cégtől. Ez a szám nem tartalmazza többek között a vezetői állomány csökkenését és a nyugdíjazással megvalósuló munkaviszony-megszüntetéseket.

A Telekom-csoport idén június 30-án 11 773 főt foglalkoztatott, jelentősen – 1700 fővel – többet, mint egy évvel korábban. Az állománybővülés oka az volt, hogy 2012 áprilisától az addig kölcsönzés keretében foglalkoztatott call centeres és ügyfélszolgálati munkatársak a Magyar Telekom főállású munkavállalójaként dolgoznak tovább. A most bejelentett leépítés a teljes alkalmazotti létszám 4,2 százalékát érinti.

A vállalat egyben közölte, hogy további költséghatékonyság elérése érdekében szervezeti átalakítások is várhatóak, melyek 2013. január 1-jén lépnek életbe. A béren kívüli juttatások rendszerének egy eleme változik, a halasztott kezdetű nyugdíj-kiegészítő biztosítás munkáltatói hozzájárulásának mértéke 25 százalékkal csökken. A végkielégítéssel kapcsolatos költségek teljes összege megközelítőleg 6 milliárd forintot tesz majd ki, melynek döntő hányadát 2012 negyedik negyedévben könyvelik el. Az érdekképviseletekkel kötött megegyezés szerint a vállalat munkatársai 2013 áprilisától 4 százalékos béremelést kapnak.

A fenti intézkedésekkel a társaság célja, hogy a 2011. évi végkielégítéssel kapcsolatos ráfordítások és aktiválás nélküli teljes munkaerőmenedzsment-költségekhez (TWM) képest 2013-ra 5,8 milliárd forintos megtakarítást érjen el, ami a két év alatt 5,6 százalékos csökkenéssel egyenértékű. Ennek következtében, a 2008-2013-ig terjedő 5 éves időszakban a végkielégítéssel kapcsolatos ráfordítások és aktiválás nélküli, valamint a TWM-költségstruktúrában bekövetkezett változásokkal korrigált TWM-költségek összesen 18,4-százalékkal csökkennek – áll a Telekom közleményében.

Azóta történt

Előzmények