Tesztelőket keresnek a T-City fejlesztéseinek kipróbálására

A Magyar Telekom közleményben jelentette be, hogy a szolnoki T-City program keretében bemutatták az interaktív Mobilváros alkalmazást, miközben a „smart metering” program is új mérföldkőhöz ér: ezer szolnoki családnál cserélik le a régi mérőket újakra.

A Magyar Telekom és Szolnok a 2009 májusában indított T-City program keretében az elmúlt években több sikeres tesztet (például energiamenedzsment, IP-kamerás közvetítési rendszer, Jövő Áruháza, mobilvásárlás-parkolás, Otthonőrző, Pánikgomb, Sulikártya, Távszámla, térfigyelő, Városkártya, virtuális idegenvezető, Visuland) hajtott végre. A vállalat a projektek során elsajátított tapasztalati- és tudásbázisra alapozva a mai nap során újabb program és fejlesztések indítását jelentette be, amelyek Szolnok digitális városfejlesztési törekvéseihez járulnak hozzá.

Hirdetés

„Alakítsd a jövő városát!”

A Telekom „Alakítsd a jövő városát!” néven kétéves programot indított el, amelyben a szolnoki családok a bevezetés előtt álló szolgáltatások (így többek között városkártya továbbfejlesztése, mobiltárca, smart metering stb.) mellett innovatív eszközök (mobiltelefonok, tabletek, tévék stb.) tesztelésére jelentkezhetnek. A felhívás mind a város, mind a Telekom honlapján elolvasható.

A jelentkezők közül kiválasztott szolnoki családok jövő év elejétől tesztelhetik a T-City program keretében fejlesztett szolgáltatásokat, termékeket. A jelentkezési lapok a szolnoki T-Pontban személyesen, vagy a szolnoki önkormányzat Belvárosi Ügyfélszolgálatának címére elküldve adhatók le 2012. december 15-ig. A Telekom munkatársai 2012. december 14-15-én személyesen is várják a jelentkezőket a városi adventi vásáron.

Mobilváros

A Telekom elsősorban a turisták számára készített Virtuális Idegenvezető sikerét látva – az alkalmazást a 10 hónapos teszt alatt közel kilencezren töltötték le – új, a szolnokiak számára hasznos megoldást fejlesztett. Mobilváros néven az első olyan szolnoki mobilalkalmazás született meg, amelyen keresztül a lakosság többek között a mobil parkolását intézheti, megtudhatja a szelektív hulladékgyűjtő szigetek pontos helyét, bejelentést tehet illegális szemétlerakásról, városi szolgáltatásokról kaphat információkat, értesítést kérhet az önkormányzattól a városban zajló rendezvényekről, eseményekről, és akár közvetlenül mobilon keresztül is követheti a Facebook közösségi oldal híreit. A Telekom tervei szerint a Mobilváros alkalmazást a következő évben a szolnokiak visszajelzései alapján fejleszti tovább. Az alkalmazás november végétől tölthető le az – androidos vagy iOS operációs rendszerű – okostelefonokra.

Smart metering

Az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeként a Magyar Telekom kialakította saját komplex smart metering szolgáltatását, amely az energiaszolgáltatóktól a fogyasztókig a piac összes résztvevőjének megoldást kínál. A Telekom 2012 első felében az E.ON-nal közösen indította el Szolnokon a smart metering pilotot. A két vállalat szakembereinek több hónapos műszaki tervezési és kivitelezési feladatait követően új fogyasztásmérők felszerelései kezdődtek el.

A program keretében közel 1000 szolnoki fogyasztó számára folyamatosan nyílnak meg olyan új lehetőségek, szolgáltatások, amelyek – bár ma még az energiapiacon elképzelhetetlennek tűnnek – a Telekom által megvalósítandó smart metering infrastruktúra által a közeljövőben kézzelfoghatóvá válnak. A pilot során a szolnoki fogyasztók aktív közreműködésükkel nemcsak véleményezhetik, de igényeik szerint módosíthatják is a jövőbeli energiapiaci szolgáltatásokat. A Magyar Telekom a smart metering rendszer kialakítása és bevezetése során felmért valós szolgáltatói és fogyasztói tapasztalatokkal támogatni kívánja a Magyar Energia Hivatal törekvését, hogy valamennyi piaci szereplő érdekeit figyelembe vevő smart metering szabályozás készülhessen.

Azóta történt

Előzmények