Csökkent a Magyar Telekom árbevétele

Az egy évvel korábbi adathoz képest 3,9 százalékkal, 286,1 milliárd forintra csökkent a Magyar Telekom árbevétele 2011 első félévében. A távközlési vállalat közleménye szerint a gyengébb forgalom egyrészt annak tudható be, hogy mérséklődtek a hangalapú és IT-szolgáltatásokból származó bevételek, másrészt a forint erősödése kedvezőtlen hatással volt a külföldi leányvállalatok forintban számolt bevételeire. E hatásokat csak részben tudta ellensúlyozni, hogy a televízió- és mobilinternet-szolgáltatásból befolyó bevétel nőtt.

Az EBITDA 18,2 százalékkal, 97,8 milliárd forintra csökkent, az EBITDA-ráta 34,2 százalék volt. Az egyszeri tételek nélkül e mutató 0,8 százalékkal, 123,3 milliárd forintra nőtt. A Magyar Telekom az idei első félévben 12,7 milliárd forint távközlési különadót fizetett be, 11 milliárd forintot különített el az ellene folyó amerikai hatósági vizsgálat lezárásával kapcsolatban és 1,8 milliárd forintnyi végkielégítést fizetett ki. Az adózott eredmény 35,2 százalékkal, 25,2 milliárd forintra esett vissza.

Ami a második negyedéves számokat illeti: a forgalom 4,6 százalékkal,143,6 milliárd forintra, az EBITDA pedig 27,9 százalékkal, 44,6 milliárd forintra csökkent. Az elmúlt három hónapban a forgalom az üzletágak közül a Macedón leányvállalatnál esett vissza a legnagyobb mértékben, 13,1 százalékkal, 17 milliárd forintra, amit a vállalat a helyi mobilpiacon tapasztalható erős verseny miatti árcsökkenéssel magyaráz. Ugyancsak jelentősen – 9,8 százalékkal. 26,2 milliárd forintra – mérséklődött a vállalati ügyfeleket kiszolgáló T-Systems árbevétele, melyen belül az informatikai szolgáltatásokból származó forgalom 15,6 százalékkal apadt. Ennek a Magyar Telekom szerint a kormányzati megrendelések elmaradása a legfőbb oka.

A tévébiznisz erős

A lakossági távközlési szolgáltatások közül a vezetékes szolgáltatások forgalma 5,6 százalékkal, 45,2 milliárd forintra csökkent a második negyedévben, a hangalapú bevételek mérséklődése miatt. E szegmensben a tévészolgáltatás a húzóágazat: itt nemcsak az előfizetői szám, de az egy előfizetőre jutó árbevétel is nőtt. A Magyar Telekomnak június végén közel 757 ezer lakossági tv-előfizetője volt. Az előfizetői táboron belül kábeltévéről viszonylag sokan váltanak IPTV-re, ezért ez utóbbi technológia ügyfélszáma bővül a leggyorsabban. A műholdas televízióra előfizetők számának – jelenleg 262 ezer – növekedése az elmúlt negyedévben gyakorlatilag megállt.

A vezetékes internetre előfizető lakossági ügyfelek száma 706 626 volt június végén. Közülük 490 ezer a DSL-, 192 ezer a kábeles és valamivel több mint 23 ezer az optikai technológián kapcsolódó előfizetők száma.

A mobilszolgáltatásokból származó árbevétel 1,3 százalékkal, 58,5 milliárd forintra csökkent a második negyedévben. Ezt az árak csökkenésével magyarázza a vállalat, e hatást az ügyfélszám enyhe emelkedése, a mobilforgalom növekedése és a szerződéses ügyfelek arányának folyamatos bővülése sem tudta teljes mértékben ellensúlyozni. E szegmensben a nem hangalapú bevételek 9,7 százalékkal emelkedtek a mobil széles sávú előfizetések 52,8 százalékos növekedésének következtében, ami hozzájárult a mobilinternetes bevételek emelkedéséhez.

Óvatos várakozások

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban elmondta: céljuk, hogy a növekvő szegmensekből származó forgalom tovább bővüljön, de eddig ezek nem tudták ellensúlyozni a hangalapú vezetékes és mobilbevételek csökkenését. A vállalat az év második felét illetően arra számít, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezet következtében továbbra sem nő a háztartások szabadon elkölthető jövedelme, és az év végén várhatóan a versenykörnyezet is erősödik majd. „Változatlanul fenntartjuk a 3-5 százalékos bevételcsökkenésre és az 5 százalékos beruházáscsökkentésre vonatkozó céljainkat” – tette hozzá.

Az első félévben a társaság 26,7 milliárd forintot fordított beruházásokra, 9,5 milliárd forinttal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Azóta történt

Előzmények