Brüsszel elmeszelte a távközlési különadót

Az Európai Bizottság (EB) tegnap felszólította Magyarországot, hogy törölje el a távközlési szolgáltatók árbevételen alapuló különadó-fizetési kötelezettségét. Brüsszel véleménye szerint az adóteher nem egyeztethető össze az uniós távközlési jogszabályokkal, mivel az adóból származó bevétel a központi kormányzati költségvetést gyarapítja, nem pedig a távközlési ágazat specifikus szabályozási költségeinek ellentételezésére szolgál. A kormányt azért is elmarasztalták, hogy nem egyeztetett megfelelő módon az érdekelt felekkel a távközlési szolgáltatókat érintő díjtételek változásairól.

Hirdetés

Amint az ismert, az adóbevételek növelését szolgáló távközlési adót a magyar kormány 2010 októberében vezette be. Az utolsó pillanatban is módosított törvényszöveg végleges változata szerint az e szektorban működő vállalatok esetében a 100 és 500 millió forint közötti éves árbevételt 2,5, az 500 millió és 5 milliárd forint közötti forgalmat pedig 4,5 százalékos adó terheli, míg az 5 milliárd forint feletti rész után fizetendő adó 6,5 százalék.

A 2010. évre esedékes különadót tavaly decemberben kellett befizetni, és a szolgáltatók ezt meg is tették. A legnagyobb összeget, 27 milliárd forintot a Magyar Telekom fizette be, mely erre hivatkozva csökkentette a korábbi 70 forintot meghaladó szintről 50 forintra a részvényei után fizetett osztalékot. A kormány a távközlési ágazatra kivetett különadóból éves szinten 61 milliárd forint bevételt vár.

A bíróság előtt is megvédik

A kabinet a felszólítás ellenére változatlanul úgy gondolja, hogy nincs oka a távközlési ágazatot sújtó különadó visszavonására vagy módosítására. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a kormány meggyőződése továbbra is az, hogy az Európai Bizottság által kifogásolt adó összhangban van az uniós joggal. A kabinet készen áll arra, hogy felsorakoztassa az érveit az Európai Bíróság előtt is – szögezte le.

A szóvivő itt a hazánk ellen indult uniós jogsértési eljárás következő állomására utalt. A Brüsszel által idén márciusban elindított procedúra első lépése a hivatalos felszólító levél megérkezése volt. A tegnap kézbesített újabb egy ún. indokolással ellátott vélemény, melyre két hónapon belül kell válaszolnia a kormánynak, tájékoztatva Brüsszelt arról, hogy milyen intézkedésekkel kívánja biztosítani az uniós távközlési jogszabályok megfelelő alkalmazását. Amennyiben ezt elmulasztja, az EB az ügyet az Európai Bíróság elé terjesztheti.

Ez történt idén márciusban Franciaország és Spanyolország esetében. E két ország 2009-ben kezdte meg a szolgáltatók „különadóztatását”, ott az indok az állami tévécsatornák reklámmentesítése miatt kieső kincstári bevétel pótlása volt. Mivel a felszólítás ellenére az adók hatályban maradtak, az EB a francia és a spanyol távközlési különadó ügyét az Európai Bíróság elé vitte. A Brüsszel által jogsértőnek tartott helyzet rendezésének kikényszerítése azonban így akár évekig is elhúzódhat.

Azóta történt

Előzmények