Letölthető a leggyorsabb böngésző, az Opera 10.50

Az Opera Software ma kiadta böngészője 10.50-es verziójának végleges változatát. Ebben mutatja meg az erejét az egy évvel ezelőtt bejelentett Carakan JavaScript-motor, mely először a decemberben kiadott pre-alfában mutatkozott be, akkor még nem túl meggyőző teljesítménnyel. A norvég vállalat szerint azonban mostanra a fejlesztés beérett: ma ez a leggyorsabb JavaScript-engine a világon – legalábbis Windows-platformon –, gyorsabb az e versenyben régóta élen álló Chrome-nál is, állítják. Azt, hogy ez mennyiben javítja, javítja-e a böngészési élményt, mindenki eldöntheti maga.

„Az Opera 10.50 majdnem minden sebességteszt szerint a leggyorsabb böngésző, ám fontosabb minden mérésnél a valós használat során tapasztalható sebesség. Az Opera 10.50-öt úgy terveztük meg, hogy egyszerű legyen használni, miközben a ránk jellemző egyedi funkciókat is hangsúlyossá tettük” – idézi a cég sajtóközleménye a nemrég kinevezett új vezérigazgató, Lars Boilesen szavait.

Opera 10.50

A Presto engine 2.5-es verziójára épülő végleges változat az előzetesekben már megismert újdonságokkal jelentkezik. Többek között jobban integrálódik az operációs rendszerek (Windows XP, Vista, Windows 7 és Mac OS X) grafikus felületébe, az új Windowson támogatja a Jumplist és Aero Peek (a megnyitott tabok előnézeti képe) szolgáltatásokat; okosabb, az előzményeket, könyvjelzőket egyértelműbben elkülönítő címsávval rendelkezik; szembetűnőbb módon jeleníti meg a weboldalakon végzett keresések találatait; és támogatja az ún. pornó módot, azaz a privát böngészést. Új, hogy a megszokott menüsor helyét az ablak bal felső sarkába helyezett „Opera gomb” vette át.

A 10.50-ben természetesen megtalálható az Opera Unite is, amellyel a felhasználó számítógépe privát webszerverré alakítható; tovább csiszolták az Opera Turbót is, amely a grafikai elemek szerveroldali tömörítésével gyorsítja a böngészés sebességét, és javítottak a HTML5- és CSS3-támogatáson is.

Az Opera 10.50 végleges változata egyelőre kizárólag Windows operációs rendszerekre tölthető le a fejlesztő weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények