Letölthető az Opera 9 előzetese

A Firefox közel másfél évvel ezelőtti megjelenése felkavarta a böngészőpiac állóvizét, és az újonnan kialakult versenyhelyzet folyamatos fejlesztésre készteti nem csak a mozgékony kisebb szereplőket, de a piacot uraló óriást, a Microsoftot is. Most a norvég Opera Software rukkolt elő olyan egyedi újdonságokkal, amelyek sajátos karaktert adhatnak szoftverének. A most még csak előzetesként letölthető Opera 9 sajátossága a beépített BitTorrent kliens és a widgetek támogatása.

Az utóbbiak olyan kiegészítők, amelyekkel hasznos funkciók pakolhatók az operációs rendszer asztalára, melyet nem mellesleg csinosítanak is. Ezek kisebb-nagyobb ablakokban futó, többnyire egyszerű programokkal számos érdekesség – például óra, valutaváltó, RSS-hírfolyam stb. – jeleníthető meg a desktopon. Nem spanyol viaszról van itt szó, a widgetek – kiegészítő szoftverek használatával – már régóta elérhetőek Windowson és Linuxon is, míg az Apple Mac OS X alapból képes kezelni e kiegészítéseket. Az Operához a cég kedvcsinálóként nagyjából 10 widgetet készített, de ezek gyártását alapvetően a felhasználókra bízzák.

A beépített BitTorrent kliens azonban kétségkívül újdonság, hiszen korábban egyetlen böngésző sem támogatta a torrentes letöltéseket, melyekhez egy önálló szoftverre volt szükség. A fájlcserélő rendszer rendkívüli népszerűségre tett szert hatékony elosztott rendszerének köszönhetően, mely a letöltendő állományokat darabokra bontja, a részleteket több gépről párhuzamosan húzza le, majd letöltés után egyesíti. A BitTorrent persze a hatóságok figyelmét is felkeltette, mivel a hálózatot gyakran használják szerzői jogvédelem alatt álló tartalmak megosztására is (miközben számos cég, köztük a Linux-disztribútor Red Hat és a Mandriva termékei is hozzáférhetők így). A norvég vállalat azonban hangsúlyozta, hogy ők semmilyen formában nem bátorítanak védett anyagok csereberéjére.

A szoftver új változata ezeken kívül okosabb tartalomszűrőt és popup-blokkolót is kapott – állítják a fejlesztők.

Azóta történt

Előzmények