Lenyúlás a mobilinternet

Dicséretes, hogy a távközlési biztos felhívására a mobilszolgáltatók hajlandóak a külföldi mobilinternetezés díjait csökkenteni, de az általuk javasolt árak még mindig legalább ötvenszer drágábbak az indokoltnál – állítja az utóbbi időben a kérdésben aktívan véleményt nyilvánító SciamuS Kft.

A telekommunikációs tanácsadó cég a következőképpen kalkulál: a szolgáltatók adatforgalmi díjai belföldi használat esetén (nem akciós árakkal számolva) nettó 0,83 és 1,00 forint között mozognak MB-onként, és abban az esetben, ha az előfizető kihasználja a havi díjban biztosított 5 GB-ot. Amennyiben nem használja ki, a díjak fajlagosan magasabbak lehetnek. Ha a felhasználó túllépi a forgalmi korlátot – ellentétben a hangszolgáltatás esetén megszokott konstrukciókkal –, nem kevesebbet, hanem többet kell fizetnie. Ilyenkor az ár nettó 5 és 10 forint között van MB-onként, és ezt 10 kB-onként kell fizetni.

A legjobb otthon

A külföldi használatért a T-Mobile vállalása szerint a jövőben nettó 525 forintot kell majd fizetni MB-onként, ami a tanácsadó cég szerint még mindig irreálisan magas összeg, hiszen 50-100-szor több, mint belföldi adatforgalom esetén. Tovább rontja a helyzetet, hogy a külföldi használatért nem 10 kB-onként számláznak a szolgáltatók: a Pannon és a T-Mobile 100 kB-os, a Vodafone 500 kB-os egységekben. Ez hasonlóan hátrányos, mint a hangszolgáltatás esetén a percdíjalapú elszámolás.

A Vodafone által bevezetett kedvezmény nettó 2500 forintért 50 MB forgalmat biztosít. A SciamuS szerint itt is irreálisan drága csomagról van szó (a 2 500 Ft/nap/50 MB ajánlat áll szemben a belföldre érvényes 4167 Ft/hónap/5 GB ajánlattal), amelynek további három buktatója is van: kizárólag preferált hálózatra vonatkozik; az 50 MB túllépését követően – amit akkurátusan mérni szinte lehetetlen – nettó 1042 forintra nő a MB-onkénti ár; és az elszámolás 500 kB-os egységekben történik.

A Pannon adatroamingdíja jelenleg nettó 667 forint/MB, amely „csak” 67-szer annyi, mint a belföldi díj. Viszont ez az ár is kizárólag preferált partnerhálózatban érvényes, márpedig ezekből a Pannonnak kevesebb van, mint a másik két szolgáltatónak. Nem preferált hálózaton az ár nettó 2000 Ft/MB-ra emelkedik, ami a belföldi ár 200-szorosa.

Maximum a másfélszerese

A SciamuS úgy gondolja, hogy a szolgáltatóknak minimális adminisztrációs munkát jelent csupán a külföldi használat, így az ár nem lehetne több, mint a belföldi árak másfélszerese. A tanácsadó szerint a reális díj napi csomag esetén nettó 300-500 forint lenne, mely magában foglalna 100 MB forgalmat (így lenne nettó 3-5 Ft/MB az adatroaming díja); ennél nagyobb forgalom esetén pedig nettó 12 Ft/MB, 10 kB-os egységekben számlázva.

Azóta történt

Előzmények