Lehallgatásbiztos telefon a PGP megalkotójától

Az információbiztonság és a privátszféra megőrzése a legfőbb célja a Silent Circle és a Geekphone által létrehozott közös vállalkozásnak, melynek első termékét, a Blackphone névre keresztelt okostelefont február 24-én, a barcelonai Mobile World Congress mobilkommunikációs szakkiállításon fogják bemutatni.

A projekt mögött álló egyik legnagyobb húzónév Phil Zimmermann, aki 1991-ben létrehozta az aszimmetrikus titkosítást használó PGP (Pretty Good Privacy) titkosító és hitelesítő programot, és jelenleg a 2012 őszén alapított Silent Circle mobilkommunikációs biztonságtechnikával és titkosítással foglalkozó cég elnöke. Szintén a vezetőség tagja Jon Callas neves titkosítási és biztonsági szakértő, a PGP Corporation egykori alapítója és technológiai igazgatója, Mike Janke, a Silent Circle vezérigazgatója, továbbá a korábban a Firefox OS-alapú telefonok első fejlesztői példányait elkészítő Geeksphone két alapítója, Javier Agüera és Rodrigo Silva-Ramos. Arról egyelőre nincs hír, hogy külső befektetőt is bevontak-e a vállalkozásba.

A technikai részletekről eddig semmi konkrétumot nem árultak el, mindössze annyi biztos, hogy az operációs rendszer egy erősen módosított Android lesz, a PrivatOS. Ez elvileg minden hétköznapi alkalmazást képes lesz futtatni, miközben biztonságos telefonálásra, üzenet- és fájlküldésre, böngészésre és VPN-kapcsolaton keresztüli anonimizálásra is lehetőséget nyújt. Ami a hardvert illeti, a belsős tesztek szerint teljesítménye a felső kategóriába pozícionálja, és… ennyi. Nesze semmi, fogd meg jól, bejelentettük, hogy Barcelonában be fogjuk jelenteni.

Sajnos a mellékelt videó sem fokozza a Blackphone iránti bizalmat, elég hatásvadászra sikerült („Rabszolgák lettünk.”), de Zimmermann állítása szerint egész karrierje során sokkal inkább foglalkoztatta a biztonságos telefónia, mint a biztonságos e-mailezés, és végre hétköznapi szinten is elérhető az a technológia, amivel ezt meg lehet valósítani.

Az előrendelés február 24-én indul, az ár egyelőre ismeretlen.

Azóta történt

Előzmények

  • Az RSA Security tagadja a korrupciós vádakat

    A besározódott vállalat kijelenti, hogy soha nem kötöttek titkos szerződést, és mindig a lehető legszabályosabban jártak el.

  • Szégyen: az NSA állítólag lefizette az RSA-t

    A titkosítási szoftverben lévő hátsó ajtót már szeptember óta ismerhetjük, de ez állítólag nem hiba volt, hanem szándékosan építették bele.