Pénzt kapnak majd a fájlcserélők az új Pirate Bayen

Június 30-án számoltunk be arról, hogy a világ legnevesebb torrentoldalát, a Pirate Bayt eladták egy svéd vállalkozásnak, akik a bejelentéskor csak annyit mondtak, hogy egy új üzleti modellben kívánják tovább működtetni az oldalt, mely már legális lesz, illetve arra is tettek utalásokat, hogy nem a BitTorrent technológiáját, hanem egy saját p2p-fejlesztést akarnak majd használni.

Az üzleti modellt illetően számtalan találgatás látott napvilágot azóta, s a legtöbbet erről abból az interjúból lehet megtudni, amelyet a Pirate Bayt felvásárló Global Gaming Factory X (GGF) vezetője adott tegnap a BBC-nek – igaz, a homály még kevéssé oszlik, még mindig nem világos, hogy pontosan mit is akarnak a GGF-nél.

Hans Pandeya elmondta, hogy csak akkor tudják kihúzni az illegalitásból a vállalkozást, ha vonzó lehetőségeket kínálnak a felhasználóknak, sőt, ha megnyílik egy olyan út is, ahol a fájlmegosztással pénzt is tudnak keresni. Vagyis a Pirate Bay továbbra is fájlcserélő oldal marad, ám a jövőben a tartalmaknak legálisnak kell lenniük. Ennek érdekében a vállalat hajlandó megosztani bevételeit a felhasználókkal, s ezzel szándékoznak odacsábítani, illetve megtartani a közönséget. A p2p-ben nagy üzletet látnak, mivel az internetes adatforgalom több mint fele már ma is ezen az úton zajlik, s ha sikerül a szolgáltatókkal már eddig is folytatott tárgyalásokon megállapodni, akkor a cég például sokat segíthetne abba, hogy a kampányszerű letöltési hullámoknál segítsék tehermentesíteni a hálózatokat – egy új sláger megjelenésekor a p2p használata jelentősen kisebb erőforrás-igényű, mint a hagyományos netes letöltés.

A problémamentes működtetés érdekében fejlesztik ki az új megosztási technológiát is, ám ez a munka még nagyon az elején tart.

Azóta történt

Előzmények