A Pirate Bay elindította az anonim letöltést biztosító szolgáltatását

A Pirate Bay tegnap elindította márciusban bejelentett fizetős VPN-szolgáltatását, mely az üzemeltetők ígérete szerint felhasználóiknak az eddiginél is fokozottabb mértékben biztosítja a névtelenséget.

A tesztfázisból most kiléptetett IPREDator nevű szolgáltatás használata havi 5 euróba kerül. Nevét az Európai Unió egyik direktívájának rövidítésére építve alkották meg (Property Rights Enforcement Directive – IPRED), mely azt ajánlja a tagállamoknak, hogy engedjék meg a szerzői jogok tulajdonosainak, hogy bírósági határozat birtokában az internetszolgáltatókat rákényszeríthessék arra, hogy a gyanúsnak ítélt felhasználók adatait kiadják. Az irányelvre támaszkodva Svédországban április elsejétől új törvény lépett életbe, mely a jogtulajdonosokat az eddigiekhez képest többletjogokkal ruházza fel, hogy a fájlcserélőket megtalálhassák.

Ez a törvény, illetve a Pirate Bay négy üzemeltetője ellen folytatott eljárás komoly felháborodást okozott Svédországban (többek között ennek köszönhető a svéd kalózpárt bejutása az Európai Parlamentbe), s a várható retorziókra adott egyik válasz az IPREDator elindítása.

A tesztidőszak alatt csak előzetes jelenkezéseket fogadtak el, s Pirate Bay blogja arról számolt be, hogy eddig 180 ezren jelezték belépési szándékukat. A blog szerint tegnap már ki is küldték az első háromezer meghívót, amely tartalmazza a regisztrációs linket.

Az ígéretek szerint az IPREDator nagyobb biztonságot nyújt majd, mint a legtöbb VPN (virtual private network – virtuális magánhálózat), mivel kiküszöbölték az ilyen szolgáltatások gyenge pontját, vagyis azt, hogy a hatóságok kikényszeríthetik a felhasználók adatainak átadását: a hírek szerint az IPREDator viszont nem fogja logolni a felhasználók tevékenységét.

Azóta történt

Előzmények