Hawaii szigetet vásárolt az Oracle vezetője

(Infobulvár) Az Oracle vezetője, Larry Ellison is belépett azon trendi milliárdosok sorába, akik saját szigettel rendelkeznek, ugyanis Hawaii kormányzója, Neil Abercrombie tegnap bejelentette, hogy az Oracle alapítója megszerezte államuk egyik szigetének, Lanainak 98 százalékos tulajdonrészét.

A közel 375 négyzetkilométeres területű sziget nagy részét egy számos üzletágban tevékenykedő nagyvállalkozás, a Castle & Cooke Inc. adta el Ellisonnak, az ár nem nyilvános, de egy helyi lap korábbi tudósítása szerint a tulajdonos 500-600 millió dollárt kért érte. A Castle & Cooke Inc. elsőgenerációs milliárdos tulajdonosa, David Murdock csak saját otthonát tartotta meg, illetve jogot arra, hogy egy 52 négyzetkilométeres területen egy helyben nagy vitát kiváltó szélerőművet állítson fel, mely tenger alatti kábel segítségével Oahu szigete számára termelne áramot.

lanai

Ellisonnak van miből költenie ilyen „úri hóbortokra” is, hiszen a cégét 1977 óta vezető üzletember a Forbes magazin listája szerint a világ hatodik leggazdagabb embere márciusban 36 milliárd dollárra becsült vagyonával. A kormányzó üdvözölte Ellison érkezését, és elmondta, hogy bizonyosan hasznos tagja lesz a közösségnek, hiszen tudják, hogy nagy természetkedvelő, emellett rajong a vitorlázásért. Előzetes információik szerint a vevő munkahelyteremtő befektetéseket is tervez a szigeten, ahol most a föld mellett két üdülő, két golfpálya, istálló, illetve számtalan lakóépület és kereskedelmi egység is a tulajdonába került. Többen abban reménykednek, hogy Ellison újra feléleszti a turisták kiszolgálásánál természetközelibb ananásztermesztést, és ezzel segít az igen magas munkanélküliség mérséklésében is. (Kis érdekesség: egy teljes szálloda kibérlésével 1994-ben Bill Gates is a szigeten tartotta az esküvőjét.)

Lanai egyébként Hawaii egyik legkisebb szigete 3200 lakosával, és már korábban is magántulajdonban volt: a mezőgazdaságot az üdültetés javára felszámoló Murdock előtt a James Dole Dole Food Company Inc. birtokolta, akik 1922-ben vásárolták meg.

Azóta történt

Előzmények