Fontos döntéseket hozhatnak a kriptopénzekről a jegybankok

A Nemzetközi Fizetések Bankja szerint a jegybankoknak el kell dönteniük, hogy a készülő CBDC-k használhatóak lesznek-e határokon túl is.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának egyik bizottsága felhívta a figyelmet, hogy a jegybankoknak hamarosan nagyon fontos döntést kell hozniuk.

Ez pedig arról szól majd, hogy a sok készülő CBDC, vagyis jegybanki digitális pénz használható lesz-e fizetőeszközként, továbbá használható lesz-e határokon túl, nemzetközi viszonylatban. Az is kérdés, hogy a nem helyi állampolgárok hozzáférnek-e majd ezekhez, továbbá a külföldi pénzügyi intézményekkel mi lesz ilyen téren.

Megszólalt továbbá a Pénzügyi Stabilitási Tanács is: nagyon erőteljes, globális törvényeket sürgetnek a kriptopiac kapcsán, az utóbbi idők eseményei miatt szerintük erre szükség van a spekulatív szektorban. A G20-as szakértőkből, hatóságokból és szervezetekből álló csoport korábban csak felügyelte a szektort, és nem látta azt rendszerszintű kockázatnak – ez most változott, a magas volatilitás, strukturális sérülékenységek és a pénzügyi rendszerhez kapcsolódás miatt.

Hozzáteszik: amennyiben a stablecoinokat lehet majd fizetésre használni, akkor nagyon szigorú törvények alá kell vonni azokat. Azt is megjegyezték, hogy a kriptopénzeket a szervezet szerint főleg spekulatív célokkal használják.

Azóta történt

Előzmények