Kötelező vagy választható legyen a Firefox 3.6?

A böngésző fejlesztését irányító Mozilla azt fontolgatja, hogy a Firefox 3.6-ot a nagyobb léptékű verziószámváltás ellenére ún. minor frissítésként adja ki, amikor elkészül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új kiadás – már ha ezt a szolgáltatást a felhasználó nem tiltja le – automatikus frissítésként fog települni a 3.5-ös generációra, nem kér az update előtt jóváhagyást.

A fontosabb (ún. major) verziók esetében a felhasználók hagyományosan csak értesítést kapnak ezek elérhetőségéről, azt, hogy az új funkciókra és változtatásokra szükségük van-e, maguk dönthetik el. Sokan ilyenkor azért halasztják el a frissítést, mert a telepített kiegészítőik kezdetben nem kompatibilisek az új kiadással. Fontosabb verziónak hagyományosan azt tartják, melynek fejlesztése legalább egy éve folyik, és vagy látható változásokat vezet be a felhasználói felületen, vagy lényeges technológiai újításokat hoz platformszinten.

A minor frissítések ezzel szemben általában csak biztonsági és stabilitási hibákat javítanak, és mivel alapvető újdonságokat nem tartalmaznak, automatikus frissítésként települnek. Ilyen volt például legutóbb a Firefox 3.5.2-t leváltó 3.5.3.

„A Firefox 3.6 elsősorban a biztonság, a stabilitás, a gyorsaság és a használhatóság terén tartalmaz fejlesztéseket, a felhasználói felület nem változik a 3.5-höz képest. Ezért kell megfontolnunk, hogy ne minor frissítésként adjuk-e ki” – írta a fejlesztői levelezőlistán Mike Beltzner, a Firefox fejlesztéséért felelős Mozilla-vezető. A lépés célja az lenne, hogy a felhasználók minél hamarabb váltsanak az új kiadásra.

Problémát elsősorban az okozhat – ismeri el Beltzner –, hogy a kiegészítők jó része a megjelenéskor nem lesz kompatibilis a 3.6-tal. A fejlesztők az elkövetkező napokban döntenek majd a frissítés „besorolásáról”.

A 3.6 első bétájának kiadása a jelenlegi állás szerint a hét vége felé vagy a jövő hét elején várható. Ezt rögtön a kiadásra jelölt (RC) verzió követi majd – második bétát a Mozilla nem tervez –, a final pedig az év végén jelenhet meg.

Azóta történt

Előzmények