A kormányszóvivői portál újra téma

A nyáron egyszer már kipuffogtam magam azon, hogy a kormányváltás után egyszer csak eltűntek az interaktív funkciók a kormányszóvivő portálon az újságírók számára kialakított felületen. Akkor leginkább azt sérelmeztem, hogy a leállás okára vonatkozó, a jövőbeli tervekkel kapcsolatos kérdéseimre semmilyen értékelhető választ nem kaptam.

Ma az MTI azon hírét több online lap is közölte, melyben Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár által az MTI-nek(!) adott interjú összefoglalója olvasható. Ebben a több fontos információt is tartalmazó rezümében található az alábbi bekezdés:

Technikai újításokra is készülnek. A tervek szerint január közepén elindul az egységes kormányzati honlap, és amint befejeződik a tesztüzemmódja, szeretnék lehetővé tenni az online interjúkat, és megújítanák a kormányszóvivői tájékoztatók internetes nyomon követését is. Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott: a cél, hogy a kiszolgáló jelleg megmaradjon és az, hogy interaktívabbá tegyék az interneten most is figyelhető kormányszóvivői sajtótájékoztatókat. Lehetne például chatelni a szóvivővel, vagy webkamera segítségével feltenni neki kérdéseket, amelyekre ő később, egy előre meghatározott időpontig válaszolna.

Hát ez az. Kovács Zoltán az interaktivitást mint újdonságot említi, holott az általa kiemelt funkciók mind bele voltak építve a régi portálba, mindössze annyi történt, hogy a kormányváltás után ezek a lehetőségek indoklás nélkül működésképtelenné váltak. A „chatelést” úgy hívták, hogy online fogadóóra, a kérdésfeltevésnél webkamera ugyan nem volt (nekem nem is hiányzott), viszont az aktuális tájékoztatóhoz kapcsolódó kérdéseket (és a nem kapcsolódóakat is) aznap fel lehetett tenni (jó részükre a szóvivők élőben válaszoltak, ha nem, írásban), ezenkívül eseményhez nem kötődően is lehetett kérdezni, s erre előbb-utóbb mindig érkezett válasz.

kormányszóvivő

Azért is állok értetlenül Kovács Zoltán nyilatkozata előtt, mivel épp december közepén gondoltam úgy, hogy érdemes lenne rákérdezni újra, hogy miért nem működnek az interaktív funkciók. Rövid e-mailes társalgás volt.

IT café:

Tisztelt Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, KIM) Sajtóiroda, Tisztelt Szóvivő Asszony!

Július elején már rákérdeztem arra, hogy miért nem lehet kérdéseket feltenni a kormányszóvivői tájékoztatókon, ahogy azt korábban, a kormányváltást megelőzően meg lehetett tenni. Akkor igen nehezen kaptam semmitmondó válaszokat. Közben eltelt fél év, és ez az opció még mindig nem aktív. Mi ennek az oka?

És nem csak a kérdésfeltevés hiányzik, ezen az interaktív honlapon sok olyan funkció is van, melyek korábban aktívak, működőképesek voltak, jelenleg ezek egyike sem működik.

Üdvözlettel

Dajkó Pál

itcafe.hu

A válasz:

Tisztelt Dajkó Pál!

Dolgozunk a probléma megoldásán, addig is szíves türelmét kérjük.

Üdvözlettel,

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság

IT café:

Tisztelt Államtitkárság!

Végtelenül megnyugtatónak érzem, hogy dolgoznak a probléma megoldásán.

Ugyanakkor természetesen a részletek érdekelnének. Lapunkban a kezdetektől nyomon követtem e portál létrehozását, tesztjét, működését, többször találkoztam olyanokkal, akik részt vettek e munkában. Épp ezért arra kérem önöket, ne kíméljenek, árasszanak el technológiai részletekkel. Pontosan milyen problémáról, problémákról van szó? Ha motorprobléma, akkor hogyhogy csak az interaktív részeket érinti, hiszen a fő funkció, a sajtótájékoztatók közvetítése működik? Ki végzi a javítást? Mikorra készül el? Mennyibe fog kerülni? És még sorolhatnám.

Üdvözlettel

Dajkó Pál

Erre a levélre már nem érkezett válasz.

kormányszóvivő

Őszintén szólva nem értem az államtitkárság magatartását. Talán madárnak néznek (igen, ezt többször megtették), talán túl kis lap nekik az IT café (valóban nem egy origo vagy index), de ez így mégis ciki. Problémákra hivatkoznak, de az államtitkár úgy állítja be a leállást, mintha fejlesztés történne, történt volna. Most akkor melyik? Azt a butaságot nem is említem, hogy a közpénzből létrehozott és működtetett, a nyilvánosságot szolgáló oldal minden működési részletének ismerete megilleti a magyar adófizetőket.

Az interjú további részletei sem kecsegtetnek sok reménnyel:

A kormányszóvivői tájékoztatókkal kapcsolatban a napokban közölt, hamarosan hatályba lépő regisztrációs kötelezettségről az államtitkár azt mondta: sajtóregisztráció eddig is volt, ezt akarják most frissíteni, majd ezt követően évente megújítani. A regisztrált újságíróknak például könnyebb lenne bejutni a sajtóértekezletek helyszínére - jegyezte meg. Rámutatott ugyanakkor arra is, szeretnék úgy alakítani a rendszert, hogy "állandósuljanak a kapcsolatok" az újságírókkal, lehetőleg a témagazdák érkezzenek a szóvivői tájékoztatókra. Ez szerinte a médiumok számára is hasznos, hiszen így folyamatában tudnák látni es láttatni a történéseket. A munkakapcsolat "formalizálása" pedig az államtitkárság számára is komoly könnyebbséget jelentene.

Vállalva a pesszimizmust (remélem nem lesz igazam), ez a változtatás nem túl szívderítő, ott rejlik benne a „válogatott újságíróink” elképzelése.

Előzmények