Vicces büntetést kapott az Ügyfélkaput üzemeltető Kopint-Datorg Zrt.

Az állami tulajdonú Kopint-Datorg Zrt. nemcsak a kormányzati portál fejlesztéséért és működtetéséért felelős, hanem egyéb projektekben is érdekelt (köztük a számtalan tisztázatlan pontot tartalmazó nagy tervben, a Nemzeti Digitális Közműében is), így egyik fontos vállalkozásuk a közösségi szempontból roppant fontos Elektronikus Levéltár megvalósítása is. Ám a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) március 16-án kelt határozata arra utal, hogy a projekt megvalósítása során a Kopint-Datorg Zrt. nem járt el törvényesen, ezért a KDB arra kötelezte a céget, hogy egymillió forintos bírságot fizessen a közbeszerzési eljárások megsértése miatt.

A köznapi ember számára szinte értelmezhetetlen határozatból világosan csak annyi derül ki, hogy a Kopint-Datorg Zrt. megsértette a közbeszerzésekről szóló 2003.évi CXXIX. törvény 2. § (1) bekezdésében foglaltakat, ezért köteles a bírságot megfizetni.

Annyi azért kiolvasható, hogy a Kopint-Datorg által vezetett konzorcium (tagok: Magyar Országos Levéltár, Budapest Főváros Levéltára; támogató a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség) vállalkozott az összesen 2,9 milliárd forint értékű munkára. A munka első lépcsőjeként elvégzendő informatikai tervezés ügyében a konzorcium 2009. április 10-én tájékoztatta mint lehetséges partnereket a ProoFit Informatikai Kft.-t, a Verhás&Verhás Szoftver Manufaktúra Kft.-t, a Codwell Kft.-t, a Formula/400 Informatikai Kft.-t és a Pliphon Kft.-t a projektről. Ezt a zárt körűnek tekinthető meghirdetést kifogásolta az eljárást kezdeményező VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft., akik szerint törvénysértő volt a közbeszerzési eljárás mellőzése. Tették mindezt azok után, hogy a Kopint-Datorg a nyertes cég számláit benyújtotta hozzájuk kifizetésre. A VÁTI ugyanis úgy vélte, hogy a feladatra közbeszerzést kellett volna kiírni, míg a Kopint-Datorg ellenkező állásponton volt (a Kopint-Datorg szerint ez a munka az alaptevékenységbe tartozik bele, így mentes a közbeszerzés alól, a VÁTI szerint viszont vállalkozás-jellegű, ezért a közbeszerzési törvény hatálya alá esik).

A határozat szerint: „2009. április 17-én ajánlatot tett a ProoFit Informatikai Kft., a Codwell Kft. és a Formula/400 Informatikai Kft. A nyertes a ProoFit Informatikai Kft. lett. A vállalkozási szerződést a felek 2009. május 20-án kötötték meg 48.880.000,-Ft +ÁFA vállalkozói díjra. A szerződés mellékletében meghatározásra kerültek az egyes szakaszokban előállított dokumentumok. 2009. november 30-án a felek a szerződést a szállítási határidő tekintetében módosították.” („A szerződés tárgya 16 dokumentum elkészítése, illetve összefoglalóan az elektronikus levéltár közbeszerzését előkészítő informatikai tervezés.”)

A határozat hosszas indoklása nem jogász számára gyakorlatilag követhetetlen. Ha megpróbáljuk lefordítani: a Kopint-Datorg Zrt. jogi képviselője az összes rendelkezésre álló lehetőséget megpróbálja kihasználni, hogy bizonyítsa, nem volt szükséges közbeszerzést kiírni, s igyekszik olyan kiskaput találni, ahol az általa képviselt cég úgy végezheti el a munkát fővállalkozóként, hogy nem kell nyílt pályázatot kiírnia.

A Közbeszerzési Döntőbizottság viszont azt állapította meg, hogy a cég ezen indoklása hamis, jogtalan volt a közbeszerzés mellőzése, ezért az előírások szerint a beszerzés értékéhez szabva (49 millió forint+áfa) állapította meg a bírság összegét egymillió forintban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NISZ

Azóta történt

Előzmények