Őrizetbe vették az Eclipse Zrt. vezetőjét

A lapok már tegnap beszámoltak arról, hogy a vámőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága házkutatást tartott az ECLIPSE Informatikai Rendszerház zártkörűen működő részvénytársaság vezetőinél és irodáiban, majd délután az MTI közleményéből kiderült, hogy a cég vezérigazgatóját és hat másik gyanúsítottat különösen nagy mértékű adóhiányt okozó adócsalás és pénzmosás gyanújával őrizetbe vették.

Hirdetés

Az Eclipse tevékenységének törvényességével kapcsolatban már tavaly merültek fel kétségek, de egy eljárás megindítására csak idén januárban került sor, mivel a vállalkozás 2009. december 31-én hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárásban megnyerte „a gépjárművek előzetes eredetiségvizsgálatának hatósági megállapítását támogató informatikai rendszer módosításának és négyéves üzemeltetésének jogát”, nettó 4,95 milliárd forint értékben, s emiatt öt, a korábbiakban e tevékenységet végző cég feljelentést tett az ügyészségen. Az ismeretlen tettesek elleni feljelentés hűtlen kezelésről, gazdasági titkok jogosulatlan megszerzéséről és hivatali visszaélésről szól.

Ugyanakkor a hatóságok azt állítják, hogy a vámőrség nem e feljelentés alapján razziázott, abban  az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Az Eclipse ügyeit követő Figyelő többször beszámolt az eredetségvizsgálati rendszer körüli anomáliákról is. Ezek szerint rekordgyorsasággal frissítették a rendszert, január negyedikén már működőképes volt, s a lap újságírója által látott új kézikönyv utolsó frissítési dátuma 2007-es. A homályt csak tovább növeli, hogy azokat a tendereket, melyeken az Eclipse milliárdos megbízatásokat nyert el (a Figyelő szerint összesen körülbelül 20 millárd forint értékben), nemzetbiztonsági okokból titkosították, s felmentették a közbeszerzés hatálya alól is.

Azóta történt

Előzmények