Kompetenciaközpont közszoftvereknek

A CHIC (Central Hungarian Innovation Centre) Közép-magyarországi Innovációs Központban szerveződik a korlátozás nélkül használható, terjeszthető szoftverek hazai felhasználói kompetenciaközpontja. A célok túlmutatnak a puszta szakmai segítségnyújtáson, olyan programokra számíthatunk, amelyek a számítástechnika-felhasználói kultúra terjedésének, a számítástechnika-felhasználói kör bővítésének elősegítését, az illegális szoftverhasználat etikus alternatívájának népszerűsítését eredményezhetik.

Első körben két informatikus csoport foglakozik a közhasznú, mindennapos programok teszteléseivel, összehasonlításokat végeznek, dokumentálások készülnek. Ezek közt szerepelnek az OpenOffice.org Writer és Calc programjai, de lesznek még kommunikációs, rendszer- és adatmentő, vírus- és spyware-irtó stb. programok (ezek nem mindegyike nyílt forrású, de mind ingyenes). Érdekes egybeesés, hogy várhatóan a CHIC-projekt bemutatkozásával egy időben, márciusban lép majd a nyilvánosság elé az FSF Alapítvány is a TheOpenCD 3.0-ás verziójával, amely akár versenyhelyzetet is jelenthet a jövőben a hazai szabad, illetve ingyenes szoftverek területén.

A Budaörsi Ipari és Technológiai Park területén működő CHIC – mely néhány éven belül egyik magyarországi központja kíván lenni az információtechnológiai kutatásoknak – mintegy 4500 m² hasznos területen kínál korszerű infrastruktúrát a betelepülő fejlesztő, szolgáltató vállalkozásoknak. Segíteni kívánja a kkv-k technológiai, illetve termékfejlesztési tevékenységét, erősíti, bővíti üzleti kapcsolataikat, finanszírozási lehetőségeiket, innovációs készségük fejlődését, technológiai színvonaluk emelkedését – végső soron versenyképességük erősödését.

Előzmények