Átlépte az egymilliárd dollárt a Kickstarter

Az egymilliárdhoz szükséges támogatás több mint felét az utolsó évben kalapozták össze a kreatív ötletekkel igen, de megfelelő tőkével nem rendelkezők a Kickstarter platformján A 2009 áprilisában indult, közösségi finanszírozású projekteket gyűjtő oldal 2011 nyarára még csak 80 millió dollárt hozott. A szép nagy szám örömére a Kickstarternél egy kellemes összeállítást készítettek a legfontosabb számokból és adatokból.

Tízből három ember, azaz 1,7 millióan legalább két projektet támogattak, sőt, az egynél több kreatív ötletbe fektetők közül 15 932-en ötvennél is többe tettek pénzt.

Az egymilliárd dollár 62 százalékát, 619 milliót adták a visszatérők. Érdekes módon viszonylag kevés a magát szülőnek, vagy nagyszülőnek nevező pénzeszsák (apa: 13 fő, anya: 18 fő, nagypapa: 5 fő, nagymama: 17 fő), de meglepő a nagymamák fölénye a nagypapákkal szemben.


[+]

A legtöbb pénzt az amerikaiak (663,3 millió dollár) tették kickstarteres projektekbe, a második helyezett Anglia ehhez képest jócskán lemaradt a maga 54 millió dollárjával. Magyarországról 3200 támogató 530 ezer dollárja vándorolt a tőke nélküli vállalkozókhoz.

Azt azért jegyezzük meg, hogy kicsit becsapós az 1 milliárd dolláros bejelentés a Kickstarter részéről, ugyanis ebben benne vannak a még ki nem fizetett, csak letétbe helyezett összegek is. A tényleges 859 millió dolláros kifizetésen túl a még folyamatban lévő projektek, illetve a felajánlott, de végül nem lehívott összeg is szerepel.


[+]

A mindent vagy semmit elv (kifizetés csak akkor történik, ha a projektre kért teljes összegre van támogató) működni látszik. Azok a projektek, ahol a legalább a finanszírozandó összeg 20 százaléka összejött, 81 százalékban sikeresek voltak, tehát meglett a teljes összeg, így ezek kifizetésre is kerültek. A tendenciák alapján nem kell sokat várni rá, hogy a tényleges kifizetés is elérje az egy milliárdos összeget. Az majd egy újabb alkalmat ad arra, hogy elmondhassuk, egymilliárd dollár az pont egy instagramnyi, vagy 4 Titanic árával megegyző összeg.

Azóta történt

Előzmények

  • Feltörték a Kickstarter szerverét

    A régebbi jelszavakat mindenképp érdemes megváltoztatni, mivel azok titkosítása nem igazán megbízható.

  • Elkelt a Viber

    Az egyik legnépszerűbb üzenetküldő és VoIP-szolgáltatót a japán Rakuten online kereskedelmi vállalat vásárolja fel 900 millió dollárért.

  • Visszautasította a Facebook 3 milliárdos ajánlatát a Snapchat

    Az alig 2 éves cég felvásárlása a Facebook eddigi legdrágább akvizíciója lett volna, de a Snapchat alapítója további növekedésre számít, ezért inkább kivár.