A kábelnet még érdekes, az ADSL már nem

A kábelmodemes internet-előfizetések számának növekedése miatt 2010 májusában 9 ezerrel, 1,829 millióra nőtt a vezetékes széles sávú internet-előfizetések száma Magyarországon – derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ma publikált havi statisztikájából.

Az NHH gyorsjelentése az egykori monopolszolgáltatók, a vezető alternatív szolgáltatók és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok önkéntes adatközlésére épül. Az ADSL-szolgáltatásra előfizetők száma májusban tovább csökkent: míg március végén ezt a kapcsolódási technológiát 806 ezren, április végén 804 ezren, május végén már csak 801 ezren használták. A kábeltelevíziós hálózaton internetező előfizetők száma ugyanakkor 12 ezerrel, 1,028 millióra nőtt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók a kábeles piac 80-85 százalékát fedik le, az ő ügyfélszámuk az áprilisi 846 ezerről 856 ezerre emelkedett.

A bekapcsolt vezetékes és kábelmodemes telefonvonalak száma a megszokott trendet követve májusban 3,021 millióról 3,015 millióra csökkent. A teljes vonalszámon belül a hagyományos vezetékes telefonvonalak száma mintegy 19 ezerrel, 2,502 millióra mérséklődött, míg a kábeltelevíziós hálózaton működő telefonvonalak száma 500 ezerről 512 ezerre nőtt. A háztartások vezetékestelefon-ellátottsága az április végi 60,91 százalékról 60,84 százalékra, a száz főre jutó bekapcsolt fővonalak száma pedig az egy hónappal korábbi 30,19-ről 30,13-ra csökkent.

A számhordozhatóság keretében a szolgáltatók között májusban bő 9 ezer szám mozgott. Az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő lehetőséget kihasználva 2004 januárja óta eddig összesen 521 ezer számot hordoztak – áll az NHH jelentésében.

Azóta történt

  • Még tart a kábeles internet lendülete

    Az ADSL-előfizetések száma lassan csökken, de a kábelmodemes technológia még növekedési pályán tartja a vezetékes piacot.

  • ADSL-keresők tesztje

    A visszaszorulóban lévő technológiának szentelt szakblogon négy keresőoldalt vizsgáltak meg közelebbről.

Előzmények