Jubilál a Google, indul az új videókereső

Úgy tűnik, a szeptember a keresőmotorok születésnapjának hava az informatikában – alig pár napja adtunk hírt a Lycos tízéves jubileumáról (ne hagyj cserben, Pamela, kapsz még egy linket! – a szerk.), most a Google ünnepel.

Igaz, a Google tortáján kevesebb gyertya van, épp csak hétesztendős lett az oldal. Az ünnepléshez viszont kétségkívül értenek: útjára indították a kipofozott Google Videot, a bő szolgáltatáscsomag legújabb ütőkártyáját.

A Google Video – http://video.google.com/ – leghasznosabb tulajdonsága, hogy a talált videókat közvetlenül a böngészablakban játssza le, nincs szükség külön lejátszószoftver vagy plugin letöltésére. Ennek köszönhetően megvalósul a – majdnem – teljes platformfüggetlenség, a szolgáltatás Mac és Linux alatt is ugyanúgy működik, mint Windows alatt. A találatok oldalán tízmásodperces, kis felbontású mintát is megnézhetünk a klipekből, ami igazán könnyűvé teszi a megfelelő videó megtalálását.

Hogy még nagyobbat szóljon a bejelentés, a szolgáltatás indulását Chris Rock komédiájának, az Everybody Hates Chris új epizódjainak exkluzív sugárzásával nyomatékosítja a Google.

Még egy dolog megváltozott a Google háza táján az ünneplés napjaiban – eltűnt a keresőoldalról az indexelt oldalakat nyilvántartó számláló. Egy talán soha véget nem érő vita zajlik a Yahoo! és a Google között, hogy melyik keresőmotor indexel több weboldalt a világhálón – nos, a Google most azzal tett a maga részéről pontot a polémiára, hogy kijelentette, legalább háromszor annyi oldalt indexel, mint bármely riválisa (előparti is volt, fiúk? nem ittatok kicsit sokat?). Csakhogy a jövőben már nem mondja meg a Google főoldal, mennyi is az a háromszor annyi.

Azóta történt

Előzmények