Jóvátételt fizet a felhasználóknak a Microsoft


Drágaszágom

A helyi bíróság tegnap előzetes jóváhagyását adta arra a megegyezésre, amellyel a Microsoft az Iowa szövetségi állam által ellene indított trösztellenes pert reméli lezárni. A felek jogászai által még februárban kidolgozott kompromisszum értelmében a szoftvercég 180 millió dollárt fizet az iowai felhasználóknak, akik amiatt mentek perre, mert úgy érezték: 1994 és 2006 között lehúzta őket a redmondi cég az indokolatlanul drágán kínált szoftvereivel. Ha ugyanis nem monopolizálta volta törvényellenes módon a piacot – érveltek –, működtek volna a piaci verseny mechanizmusai, és ezért olcsóbbak lettek volna a termékek is.

A kiegyezés szerint mindazon iowai felhasználók, akik e 12 éves időszakban vásároltak a Microsoft termékeiből, jóvátételt kapnak, mégpedig példátlan módon készpénzben. Minden Windowsért vagy MS DOS operációs rendszerért 16, az Excel darabjáért 25, az Office példányaiért pedig 29 dollárt kaphatnak az állam lakosai, ha benyújtják az igényüket. A Word, a Works és a Home Essentials darabjáért 10 dollár jár. Internetes igénylés esetén 100, postai igénylés esetén 200 dolláros térítési összegig még a vásárlás tényét sem kell igazolni számlával vagy blokkal, csupán az állítás valódiságáról kell nyilatkozniuk. (Igaz, ha bebizonyosodik, hogy hazudtak: hamis tanúzásért kell felelniük.)

A Microsoft már korábban kiegyezett 18 szövetségi állammal és a kolumbiai kerülettel, de az egy felhasználóra jutó jóvátétel összege ilyen nagy sosem volt, ahogy arra sem volt még példa, hogy a szoftvervállalat készpénzt fizetett volna magánembereknek. Ha az iowai megegyezés augusztusban megkapja a végső jóváhagyást, már csak egyetlen pereskedő állam marad, Mississippi. A cég egyébként úgy kalkulál, hogy e privát trösztellenes eljárások összesen 1,5-1,8 milliárd dollárral rövidítik meg.

Az iowai közintézmények és mennyiségi licencet használó vállalatok nem készpénzt kapnak, hanem utalványokat, melyekért hardvereket és szoftvereket vásárolhatnak a Microsofttól és más gyártóktól. Az igények kifizetése után megmaradó pénzösszegből a Microsoft a közel 3 millió lakost számláló állam elmaradottabb településeinek iskoláit támogatja. Mindez azonban várhatóan smafu lesz ahhoz az összeghez (75 millió dollár) képest, melyet az Iowát képviselő ügyvédeknek fizet a cég a hat éve elindított per költségeinek megtérítésére.

Előzmények