Jön a Thunderbird 3

A Firefox fejlesztésére koncentráló Mozilláról a tavalyi év elején levált Mozilla Messaging a jövő héten, várhatóan még hétfőn kiadja a Thunderbird levelezőkliens 3-as verziójának kiadásra jelölt (RC) verzióját – írja a CNET News.com. A szaklapnak a fejlesztést irányító David Ascher elmondta: csupán néhány regisztrált hiba maradt a programban, így bíznak abban, hogy még novemberben megjelenik a végleges kiadás is. A cég szerint egyébként a Windows 7 megjelenése kiváló lehetőség a Thunderbird számára, mivel az új Microsoft-rendszerben nincs integrált levelezőkliens.

Az új kiadásba jó néhány újdonság kerül majd. Ezek közé tartozik többek között tabos ablakkezelés (az egyes üzeneteket, mappákat stb. önálló lapokon is meg lehet nézni, sőt a lehetőséget a kiegészítők is használhatják), a jelentősen továbbfejlesztett keresés, amelyben a találatokat mostantól számos jellemző (küldő, tag, csatolmány, levelezőlista, dátum stb.) szerint lehet szűkíteni, illetve a globális keresőmezőben az automatikus javaslatok felkínálása. Új az átdolgozott postafiók hozzáadása varázsló és a több postafiók azonos mappáit (például Beérkezett üzenetek) kombinálni képes Smart Folders is. Átdolgozták a levelezési eszköztárat is, amelybe beleépítették a globális keresés dobozt, miközben a válasz, továbbítás, szemét gombokat áthelyezték az egyes e-mailekbe (ezek az alapértelmezett beállítás módosításával visszaköltöztethetők a fő eszköztárba).

A kliensbe új kiegészítőkezelő is kerül, amelyből közvetlenül kereshetők, letölthetők és telepíthetőt a kiegészítések, témák és pluginek. Több olyan kiegészítő is készül a programhoz, amely webes szolgáltatások (például Google vagy Yahoo! Calendar, Twitter stb.) elérését biztosítja a Firefox motorján keresztül. „Rengeteg olyan funkció van, amely ugyan e-maillel indul, de valójában a weben működik” – mondta ennek kapcsán Ascher.

A Mozilla Messaging nemrég egy új projektet indított Raindrop néven, amely egy, a Google Wave-hez hasonló globális üzenetkezelő fejlesztését célozza. A cél egyetlen felhasználói felületre – egy „miniwebszerverre” – összehozni több kommunikációs csatornát, vagyis hogy egy alkalmazás keretében lehessen e-mailezni, a Facebookot vagy a Twittert használni.

Azóta történt

Előzmények

  • Raindrop: a Google Wave vetélytársa?

    A Mozilla is belevágott egy webes, egyesített kommunikációs alkalmazás kifejlesztésébe, de jelenleg még csak a prototípus van készen.

  • Itt a Thunderbird 3 negyedik bétája

    Felgyorsult a levelezőkliens új kiadásának fejlesztése. Az új tesztverzióba több mint 200 módosítás került.

  • Hunspell: a magyar varázslat

    OpenOffice.org, Firefox, Thunderbird, Opera, Chrome – jól ismert szoftverek, melyekben az a közös, hogy egy „magyar származású” helyesírás-ellenőrző dolgozik bennük. Interjú a fejlesztővel, Németh Lászlóval.