Raindrop: a Google Wave vetélytársa?

A Mozilla Thunderbird fejlesztői csapata pénteken új projektet jelentett be: a Raindrop nevű szoftver kísértetiesen hasonlít a Google Wave-re: egyetlen felhasználói felületre kívánnak összehozni több kommunikációs csatornát, vagyis hogy egy alkalmazás keretében lehessen e-mailezni, a Facebookot vagy a Twittert használni („mini webszerver” – ahogy a Mozillánál jellemezték).

A fejlesztők indoklása is hasonló a Google-éhoz: ma már nem az e-mail a legfontosabb, mellette az emberek igen sok más interaktív formát használnak: közösségi oldalakat, azonnali üzenetküldőket, tartalommegosztó szolgáltatásokat stb., így elkerülhetetlen az olyan szoftverek elkészítése, melyek ezeket a tevékenységeket egy helyen tudják menedzselni.

Hirdetés

A webes alkalmazásként működő Raindrop legnagyobb vonzerejének azt szánják, hogy képes lesz a fontos személyes üzeneteket a lényegtelenektől elválasztani. Ugyanakkor a fejlesztők határozottan kijelentik, hogy nem kívánnak új protokollt létrehozni – a Google Wave platform, termék és protokoll, a Raindrop csak platform és termék, mely a már létező alkalmazások szervezésében kíván segíteni.

A szoftvernek még csak a prototípusa, a 0.1-es verzió készült el, de a Raindrop honlapján az érdeklődők folyamatosan figyelemmel követhetik a fejlesztés fázisait, illetve – nyílt forrásról lévén szó – bátorítják a fejlesztőket a részvételre is.

Azóta történt

Előzmények