Jól vetít a Microsoft

Nagyszabású bemutató keretében ismerkedett a szakmai közönség a Windows Vista újdonságaival a tegnap a Lurdy Házban megrendezett Microsoft TechNet konferencián. A bemutató népszerűségét jól jelzi, hogy az online jelentkezési lehetőség két nap alatt betelt. A bemutatón kitértek az új operációs rendszer összes új funkciójára, amelyeket már számos más gyártó segédszoftvereiben megismerhettünk.

A rendszer még komoly fejlesztések alatt áll – a bemutatón egy április végi build dolgozott – azonban az ígéretek szerint május 22-ére elkészül a Beta2 kiadás. A hosszú fejlesztési idő érthető, hiszen sok a teljesen új komponens és a keresztfüggés. Újraírták a kernelt, a hálózati, a biztonsági, a jogosultsági és a grafikus meghajtó alrendszert. Az IP stack átírása miatt az IPv4 és IPv6 egy stackben működik, teljesen természetes a támogatás a rendszer számára.

Néhány érdekesség a bemutatón látottakból:

– Parental control: az otthoni felhasználóknak szánt kiadásba kerül be a sokdimenziós szülői felügyelet modul. Szabályozható, hogy egy felhasználó mikor léphet be, milyen osztályozású játékokkal játszhat, milyen tartalmú weboldalakat nézhet meg.

– Az újraírt hálózatfelderítés vizuálisan ábrázolja a hálózat topológiáját.

– A Bitlocker lemeztitkosítás pendrive-ra vagy TPM hardveres biztonsági chipbe írt kulccsal (vagy a kettővel kombinálva, sőt, akár PIN kóddal is) teszi olvashatatlanná – sajnos csak – a rendszerpartíció adatait a merevlemezeket kisajátító tolvajok számára.

– 3D-s megjelenítő felület: a felület kompletten kihasználja a Direct3D lehetőségeket (pixel shading), és még a 3D-s ablakváltás (Win+Tab) se terheli le a központi processzort. A GUI egyébként visszakerült kernel szintről user szintre (az NT4 újdonsága volt a fordított irány).

– Ténylegesen elkülönül a felhasználó és adminisztrátor mód, mivel a teljesen újraírt biztonsági rendszer szerepkör-alapú. Még rendszergazdaként bejelentkezve sem futhat le egy-egy program észrevétlenül.

– A csoportházirend-kezelés rengeteg újdonságot tartalmaz. A különféle cserélhető perifériák használatának szabályozására is van beállítás, például egy pendrive típust kitilthatunk a rendszerről, vagy épp csak egyfélét engedhetünk be.

– A Windows Movie Maker most már DVD írási képességgel is rendelkezik, és kellően nagy felbontású videókat is tud már kezelni. Képes MPEG2-be átkódolni bármilyen formátumot, például DivX, vagy JPEG képeket.

– Továbbfejlesztett indexelt keresés fut a háttérben, hasonlóan, mint a Google Desktopnál. A keresőmező a Start Menübe került.

– A Superfetch (vagy Readyboost) is érdekes. Gyors partíciókat használ arra, hogy a lassabb partíciókon lévő gyakran használt fájlokat gyorsítótárazza. Méri a meghajtó sebességeket, és maga dönt a szükséges cache méretéről. Akár egy gyors pendrive-ot is fel tud használni.

– A SyncCenter a mobil eszközökkel való szinkronizációt segíti. A szokásos adattípusok mellett a médiafájlokat is könnyen átkonvertálja a mobil eszköz formátumára.

– A "People Near Me" funkció ad-hoc p2p-hálózatot tud kiépíteni WiFin, fájl- és alkalmazásmegosztási szolgáltatásokkal.

Azóta történt

Előzmények