Jól megy az Oracle-nek

Noha a nyereség hajszálnyival elmaradt az egy évvel korábbitól, a tőzsdezárás után közel tíz százalékot ugrott tegnap a harmadik pénzügyi negyedéves számairól beszámoló Oracle részvényárfolyama. A piac értékelte, hogy a szoftvervállalat mutatóit leginkább csak a dollárárfolyam kedvezőtlen alakulása húzta vissza, és azt is, hogy a cég a története során először osztalék fizetését jelentette be.

Az adatbázis-kelező és üzleti alkalmazásokat forgalmazó Oracle jelentése megint bizonyította, hogy a forgalmának nagyjából felét adó, több évre szóló terméktámogatási szerződéseknek köszönhetően immúnisabb lehet a pénzügyi válság negatív hatásaira, mint az informatikai szektor sok más szereplője. A februárral véget ért trimeszterben az árbevétel 1,9 százalékkal, 5,45 milliárd dollárra nőtt, a profit pedig 0,8 százalékkal, 1,33 milliárd dollárra csökkent. Ha az erős dollárárfolyam-emelkedés hatásait figyelmen kívül hagyjuk, a forgalom 11, a nyereség pedig 19 százalékkal emelkedett volna.

A vállalat teljesítményének legfontosabb indikátora a licencbevétel, a negyedévben kötött új üzletek értéke. Ez a mutató az egy évvel korábbi adathoz képest 6 százalékkal, a szolgáltatásokból befolyó árbevétel pedig 8 százalékkal csökkent. Előbbi 3, utóbbi 2 százalékkal bővült volna, ha a devizaárfolyamok nem változnak.

Az Oracle a negyedik üzleti negyedévre (az egyszeri költségeket nem számolva) 49-53 cent résvényenkénti nyereséget és az erős dollár miatt körülbelül 12 százalékkal alacsonyabb árbevételt vár – közölte Safra A. Catz, a vállalat elnöke.

Azóta történt

  • 1977. június 16.

    A kaliforniai Redwood Shoresban Larry Ellison, Bob Miner és Ed Oates megalapítják a Software Development Laboratoriest (SDL), melynek nevét 1979-ben Relational Software Inc.-re, majd 1983-ban a cég vezető terméke után Oracle Corporationre változtatják.

Előzmények