Újabb internetes nagyhatalom fogja büntetni a fájlcserét


Kaneko a hírhedtté vált tárgyaláson

Japán négy nagy internetszolgáltatói szövetsége megállapodott arról, hogy keményen, hozzáférés-megszakítással büntetik azokat, akik fájlcserélőket (különösen a japán Winnyt, melynek fejlesztőjét, Kaneko Iszamut korábban vád alá is helyezték és elítélték a program miatt) használnak arra, hogy illegálisan töltsenek le számítógépes játékokat vagy zenéket – jelentette pénteken a Daily Yomiuri Online nevű japán hírportál.

A Japánban is mind erősebb szerzői jogi lobbi már jó ideje kívánja rászorítani erre a szolgáltatókat, de a személyiségi jogok és a távközlési szabadság joga okán eddig ellenálló állami szerveket végül is megtörték, s a jövőben az amerikai és a francia (s talán a brit) példát követve büntetik a fájlcserélőket használókat, akiknek a számát körülbelül 1,75 millióra becsülik. A lap híradása szerint a kapcsolat megszakítása, s esetlegesen az előfizetés felmondása azokat sújtaná, akik „kirívóan” megsértik a szerzői jogokat. Ha a tervezett intézkedések megvalósulnak, akkor az gyakorlatilag a teljes japán internetszolgáltatói piacot érinti, mivel a négy nagy szövetség képviseli a körülbelül ezer kisebb vállalkozást is.

Az elvi megállapodás megszületése után a szolgáltatók úgy tervezik, hogy áprilisban ülnek tárgyalóasztalhoz a jogtulajdonosokat képviselő japán szervezetekkel, hogy kidolgozzák a technikai részleteket – vagyis hogy mik tekintendő büntetendő tevékenységeknek, s ezekért milyen szankciókat alkalmaznak. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a jogtulajdonosok érdekeit képviselő szervezetek információi alapján néznének utána a notórius fájlmegosztóknak (ezeket „egy speciális szoftver segítségével” azonosítanák), s a szolgáltató ezek után lépne: figyelmeztetne, illetve következő lépésként letiltana.

Két évvel ezelőtt az egyik nagy szolgáltató már megpróbálkozott azzal, hogy lekapcsolják azokat, akik fájlmegosztót használtak, ám akkor a japán belügyminisztérium és a távközlési minisztérium ezt a kommunikációs szabadságot biztosító törvényekre hivatkozva elutasította.

Azóta történt

Előzmények