Itthon is nagy üzlet a tintapatron

Az IDC nemrég – nem kevés késéssel – közzétett adatai szerint Magyarországon 2007 első félévében közel 4,2 millió nyomtató-kellékanyagot adtak el, amelyek egyharmada lézeres perifériákban, kétharmada pedig tintasugaras nyomtatókban, illetve multifunkciós készülékben került felhasználásra. A teljes magyar kellékanyagpiac az első félévben 120 millió dollár árbevételt hozott a szereplőknek. A jelentés rámutat, hogy a megszorító intézkedések ellenére hazánkban az első félévben, megközelítőleg 180 ezer darab perifériát (printer, MFP) értékesítettek, ami az előző év hasonló időszakához képest 10 százalékos növekedést jelent. Ez alapján talán érthető, hogy valójában mekkora üzlet is a kellékanyag, és miért ekkora a verseny ezen a területen.

„Kellékanyagon elsősorban a tintapatront és a tonerkazettát kell érteni, de természetesen a felmérés során az eredeti gyári, az utángyártott, az utántöltött és a hamisított termékek becsült arányát is figyelembe vettük” – magyarázza Halász Péter, az IDC Hungary elemzője. A teljes kellékanyagpiacnak közel 60 százaléka eredeti gyári termék, míg nagyjából 40 százaléka utángyártott, utántöltött vagy hamisított. A tintapatronok esetében sokkal jellemzőbb, hogy utángyártott terméket vásárol a felhasználó, mint a tonerek szegmensében, amelyben az újratöltött is igen népszerű. Az alternatív termékek népszerűsége – mint általában – a kedvező árral magyarázható. Míg egy eredeti gyári toner átlagos nettó végfelhasználói ára körülbelül 15 000, a tintapatroné pedig 4000 forint, addig az utángyártott termékek esetében ez az összeg jóval alacsonyabb, megközelítőleg 8000, illetve 1400 forint – derül ki a felmérés eredményeiből.

Hazánk sem kivétel a nemzetközi trendek alól, miszerint a különböző nyomtató és multifunkciós eszközök ára gyorsan esik, így a szállítók a kellékanyagokon, illetve a különböző kapcsolt szolgáltatásokon keresztül próbálnak meg profitot realizálni. A hazai verseny igen erős, és szinte havonta jelennek meg újabb és újabb utángyártott márkák, illetve vonulnak ki azok, amelyek nem életképesek a piacon. A kutató véleménye szerint a gyenge gazdasági mutatók is csak enyhe fékező hatással bírnak a periféria- és kellékanyag-eladásokra, és a piac stabil.

Azóta történt

Előzmények