Bevált a szemétből készülő tintapatron

Eddig több mint kétszázmillió új festékpatron gyártása során használták fel azt az eljárást, mely az elhasznált és visszagyűjtött nyomtatókellékek mellett háztartási műanyaghulladékok újrahasznosítására is épít. A környezetbarát hulladékfeldolgozási technológiát a HP, valamint a műanyagiparban érdekelt amerikai Lavergne Csoport és a Butler-McDonald fejlesztette ki azzal a céllal, hogy a nyomtatókban használt kellékanyagok előállításának környezetterhelő hatását minimalizálják.

A nyomtatógyártók – részben törvényi kötelezettségüknek eleget téve – évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a készülékekhez forgalmazott különféle kellékanyagok (elsősorban festékkazetták és festékpatronok) begyűjtésére, újrahasznosítására és a fennmaradó, környezetre káros anyagok semlegesítésére.

A piaci szereplők közül ugyanakkor a HP volt az első, amelyik a kellékanyagok és a háztartási műanyaghulladékok újrahasznosítását egyesítette. A cég az új eljárás segítségével eddig körülbelül 2,3 millió tonna műanyaghulladékot használt fel a tintapatronok gyártásához, a kellékek pedig mára 70-100 százalékban újrahasznosított plasztikból készülnek – áll a vállalat sajtóközleményében. Az amerikai gyártó a tervek szerint idén megduplázná a tintapatronok gyártásához felhasznált hulladék mennyiségét, ezzel nagyjából ötmillió tonnányi kidobott műanyagtól szabadítva meg a környezetet.

A HP, amely a világ egyik legnagyobb számítógépgyártója is egyben, más elektronikai termékek újrahasznosításában is érdekelt. Az amerikai multi 1997-ben nyitotta meg újrahasznosítási központját a kaliforniai Roseville-ben, ahol havonta több tízezer tonna elektronikai hulladékot (leselejtezett, meghibásodott számítógépeket, monitorokat vagy éppen nyomtatókat) dolgoznak fel. Az üzemből kikerülő nyersanyagot számos területen, egyebek mellett az autóiparban vagy az építőiparban hasznosítják, de ebből készülnek az új számítógépek bizonyos alkatrészei is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények