ISO-szabvány lett az OOXML

Tegnap még csak félhivatalosan lehetett tudni, ma azonban a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) már hivatalosan is bejelentette, hogy a Microsoft által kidolgozott Office Open XML (OOXML) dokumentumformátum megkapta a szabványosításhoz szükséges támogatást. A jóváhagyáshoz egyrészt az ún. közreműködő országok kétharmados támogatását, másrészt az összes szavazó tagország – azaz a közreműködő és az ún. megfigyelő országok – voksainak háromnegyedét kellett elnyerni. A közlemény szerint mindkét feltétel teljesült: a közreműködő országok 75 százaléka szavazott igennel, miközben az összes tagországnak csupán 14 százaléka mondott nemet vagy tartózkodott.

Ezzel egy hosszú hónapok óta tartó, heves szakmai és érzelmi vitákkal terhelt időszak zárult le. Amint arról lapunk beszámolt, a formátum szabványosítása egyáltalán nem ment simán. Az ún. gyorsított eljárás első körében a nemzeti szabványügyi szervezetetek tavaly szeptemberben elutasították az OOXML ISO-szabvánnyá emelését. Ezzel azonban nem zárult le a folyamat: a meglehetősen összetett procedúra forgatókönyve szerint ugyanis idén február végén egy ún. Ballot Resolution Meetinget hívtak össze, amelyen megvitatták, hogy a dokumentumformátummal kapcsolatban feltett kérdésekre, megfogalmazott kifogásokra időközben kielégítő választ adott-e Microsoft, illetve a dokumentációt elkészítő Ecma. Ezt követően az ISO-tagországok egy hónapot kaptak arra, hogy döntsenek: a válaszok tükrében változtatnak-e korábbi szavazatukon.

E második szavazás során az összes tagország 86 százaléka támogatta a szabványosítást, köztük volt többek között az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Japán. Kína, India és Oroszország ugyanakkor nemmel szavazott.

A tét nagy volt a Microsoft számára, hiszen egy hatalmas piacról van itt szó. Egy nyílt szabványú formátum létrehozása azért megkerülhetetlen, mert csak ezzel biztosítható, hogy a dokumentumok évek múlva is olvashatóak és kezelhetőek maradnak, ami főként a vállalatok, állami és közintézmények számára kulcsfontosságú szempont. Több ország kormánya azért döntött a már ISO-szabvány – és a Microsoft riválisai által támogatott – OpenDocument (ODF) felkarolása mellett, mert ezt egy iparági szereplőket tömörítő szervezet, nem pedig egyetlen vállalat fejleszti és felügyeli.

A Microsoft azonban most is igyekezett hangsúlyozni: együttműködésre törekszik az iparággal. „A szakértők, felhasználók és kormányok visszajelzései komolyan hozzájárultak az Open XML specifikáció javításához, ami ezáltal még hasznosabbá válhat a fejlesztők és a felhasználók számára. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy termékeinkben támogassuk a szabványt, és a jobb interoperabilitás, valamint az innováció elősegítése érdekében a továbbiakban is együtt fogunk működni a szabványügyi testületekkel, a kormányokkal és az iparággal” – mondta a hírt kommentálva Tom Robertson, a szoftvervállalat interoperabilitásért és szabványokért felelős igazgatója.

Azóta történt

Előzmények