Gáz van! Mindjárt elfogynak az IP-címek!

Többször foglalkoztunk már azzal a kérdéssel, hogy az internet dinamikus terjedése következtében előbb-utóbb elfogynak a kiosztható webcímek; ez a legfontosabb mozgatórugója az új internetes címkiosztási szabványnak, az IPv4-et leváltani tervezett IPv6-nak, mely nagyságrendekkel nagyobb számú cím regisztrációját és kezelését teszi lehetővé.

Arról, hogy a váltás mikorra lesz már létszükséglet, vagyis hogy mikor érjük el a jelenlegi rendszer (az IPv4) kapacitásának határait, különféle becslések láttak napvilágot. De abban mindegyik egyetértett, hogy már csak egy-két évig elegendőek a régi rendszer által biztosított keretek. Ám hiába indult be idén az IPv6-ra váltást szorgalmazó kampány, az átállás – ahogy az egy ilyen ügyben már megszokott – meglehetős vontatottsággal halad.

Ennek a késedelmeskedésnek adhat nagy pofont egy elemzés, melyet a kínai internetes hálózat felügyeletének egyik vezetője tett közzé nemrég. Li-kajnak, a kínai hálózat címekért felelős igazgatójának egy konferencián tartott előadása szerint ugyanis Kínában maximum 830 napig fog kitartani a jelenlegi rendszer, utána elfogynak az IP-címek. A szakember elmondta azt is, hogy ahol csak lehetőségük volt, az országban minden üzemeltetőnek felhívták a figyelmét a váltás sürgősségére és szükségére, mivel Kína IP-foglalása már magasabb Japánénál (a lehetséges címek 80 százalékát már felhasználták), s jelenleg az Egyesült Államok mögött a második helyen állnak ilyen tekintetben. Li arra is figyelmeztetett, hogy a hasonló gondokkal küzdő USA már komoly lépéseket tett e téren, míg Kínában csak az oktatási rendszer kezdte meg az átállást.

A már régóta használt, az 1980-as években bevezetett, az akkori viszonyokra alkalmazott IPv4 32 bites címeket használ, s ez azt jelenti, hogy 4,2 milliárd egyedi címet lehet ez alapján kiosztani, így a mai internetes fejlettség mellett ez ma már tényleg szűkös, a legoptimistább becslések szerint is kifogyunk a címekből legkésőbb 2010-re – vagyis másfél évünk van, de – mivel hihetetlen ütemben bővül a világháló, különösen Ázsia fejlettebb régióiban – könnyen megeshet, hogy ennél sokkal hamarabb gondot fog okozni a címhiány.

Li-kaj aggodalmait erősíti meg a The Times-nak adott interjújában Vint Cerf is – az internet egyik „atyja”, jelenleg a Google „evangélistája”, aki most már évek óta az internetes protokollok interplanetáris változatának kidolgozásán munkálkodik –, s a kínai szakemberrel gyakorlatilag egy időben nyilatkozott arról, hogy mekkora felelősség terheli ebben az állapotban a szolgáltatókat, akik szerinte most még nagyrészt – talán a költségek, talán az elvégzendő munka miatt – homokba dugják a fejüket, s ebből nyilvánvalóan következik, hogy ha már valóban súlyos lesz a helyzet, a működőképességet veszélyezteti, akkor hatalmas káosz alakul majd ki, óriási tülekedés lesz az új címekért.

Vint Cerf szerint napjainkban maximum 14 százaléka szabad a lehetséges címeknek. A 128 bites IPv6 viszont a betűvel már nehezen leírtható 340 x 1036 lehetőséget tartalmaz.

Vint Cerf már régóta figyelmeztet a váltás szükségességére, s most még aktívabban lépett fel ennek érdekében: „Az IPv6 technikai feltételei adottak. Az IPv6 kész van. Ennek alkalmazása a szolgáltatói ipar feladata.” Cerf ugyanakkor arra is utalt, hogy most már a fogyasztóknak, vásárlóknak is felelősséget kell vállalniuk, s amikor eszközöket szereznek be, figyelniük kell arra, hogy azok IPv6-kompatibilesek legyenek.

Azóta történt

Előzmények