Az Externet megkezdi az IPv6-ra történő átállást

A cég mai közleménye szerint augusztus közepétől kezdi meg az IPv6 bevezetését az Externet. A szolgáltató első körben az alaphálózatát készíti fel az IPv6 formátumú IP-címek kezelésére, ezt követően a saját szerverein (e-mail- és tárhelyszolgáltatást biztosító kiszolgálóin) végzi el a szükséges előkészületeket. Az utolsó fázisban, körülbelül 1–2 hónapon belül már a végfelhasználók is igényelhetnek IPv6-os címeket.

„Az IPv6 bevezetése nem azt jelenti, hogy a teljes infrastruktúráját IPv6-ra váltja az Externet, hanem azt, hogy a jelenlegi IPv4 szolgáltatásaival párhuzamosan már IPv6 formátumú címeket is kaphatnak az ügyfelek. Mivel egyre többen keresik az IPv6-ot nyújtó szolgáltatókat, szeretnénk az elsők lenni, ahol ilyet tudnak igényelni” – nyilatkozta Várkonyi Ádám, a társaság marketingigazgatója.

Mint arról már többször beszámoltunk, a jelenleg az interneten elterjedt, úgynevezett IPv4 szabvány közel 4 milliárd egyedi azonosító kiosztását teszi lehetővé, de mivel a világháló rohamos ütemben bővül, rövidesen elfogynak a világban kiosztható IP-címek. E probléma megoldására dolgozták ki az új IPv6-os szabványt, amely szinte kimeríthetetlen számú IP-cím kezelésére képes. Az IPv6 szabvány bevezetése hasonló ahhoz, ahogy a telefonszámok hosszát megnövelték a 20. században az egyre növekvő telefonigények miatt.

Azóta történt

Előzmények