Intel és AMD: nem változnak az erőviszonyok

Közzétette a tavalyi évre vonatkozó mikroprocesszor-piaci statisztikáját az IHS iSuppli. A számokból kiderül, hogy a 2009-es visszaesés után tavaly ismét egészséges mértékben, 25 százalékkal, 40 milliárd dollárra nőtt a szegmens összforgalma.

Noha 2010-ben számos fontos technológiai változás történt a processzorok piacán is, egy dolog nem változott: a gyártók rangsora. Változatlanul domináns részesedéssel – ahogy évtizedek óta – az Intel a piacvezető: a vállalat szerény mértékben, 0,4 százalékponttal gyarapította a befolyását, míg a rivális Advanced Micro Devices (AMD) ezúttal 0,8 százalékpontot veszített. Fontos kiemelni, hogy az IHS iSuppli árbevétel – tehát nem darabszám – alapján készített statisztikája a teljes mikroprocesszor-piacra vonatkozik, nemcsak az x86-os (vagy PC-kompatibilis) chipekre, hanem a RISC- és egyéb architektúrákra épülő, általános célú chipekre is.

Gyártó Részesedés
2010.
Részesedés
2009.
Változás
Intel 81,0% 80,6% 0,4%
AMD 11,4% 12,2% -0,8%
Egyéb 7,5% 7,1% 0,4%

Az IHS iSuppli rámutat, hogy az elmúlt évben több szempontból is lényegesen átalakult a piac. Egyrészt elterjedtek az integrált grafikus maggal rendelkező mikroprocesszorok: tavaly a noteszgépekbe és asztali PC-kbe épített CPU-k harmada ilyen volt. Másrészt megjelentek a zömében ARM-architektúrájú processzorokra épülő táblagépek. Ezekből a piackutató adatai szerint tavaly 17,4 millió darab fogyott, és azt jósolják: 2015-ben több mint 240 millió talál majd gazdára.

Azóta történt

  • A Facebook beleszól a szerverpiacba is

    A közösségi oldal elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy egy olyan kezdeményezés élére álljon, mely a jövő adatközpontjainak minőségét kívánja befolyásolni.

  • Atomot vet be a tabletpiacon az Intel

    A chipgyártó nagyon szeretne tényezővé válni e termékkategóriában, de a gyártók egyelőre nem túl lelkesek. Mire lesz jó az új Atom?

  • Tovább szárnyal az Intel

    Hiába nem tudott mindeddig betörni az okostelefonok és a tabletek piacára a chipgyártó, negyedévről negyedévre házi csúcsot dönt.

  • Kelendő az AMD Fusion

    A vállalat első negyedéves számai az új chipeknek köszönhetően nem okoztak csalódást. Még nem találták meg az új vezérigazgatót.

Előzmények