Az idén kevesebb jut informatikára

Az idén a nagyvállalatok és a közszféra dollárban kifejezve kevesebbet fog költeni informatikai eszközökre és szolgáltatásokra, mint tavaly – figyelmeztetett a Forrester Research. A piackutató jóslata szerint az IT-beruházások globális összértéke a tavalyi 8 százalékos bővülés után 3 százalékkal, 1,66 billió dollárra csökken majd 2009-ben. Visszaesésre hét év óta nem volt példa: utoljára 2001-ben és 2002-ben fordult mínuszba a növekedés üteme, akkor – közvetlenül a dotkomlufi kipukkanását követően – mindkét évben 6 százalékkal mérséklődtek az informatikai kiadások.

Az, hogy most megint megszakad a többéves növekedési széria, a Forrester szerint az amerikai gazdaság és a általában a fejlett gazdaságok recessziójának, valamint a valutaárfolyamok ingadozásának köszönhető. A piackutató rámutat, hogy helyi valutákban számolva kedvezőbb képet kapunk: így az IT-beruházások értéke várhatóan 2,5 százalékkal nő, a növekedés mértékében azonban régiónként jelentős eltérések lesznek majd. Térségünk informatikai szolgáltatói számára jó hír, hogy az érintett országok pénznemében számolva a legerősebb bővülés (5%) a kelet-európai, közel-keleti és afrikai régióban lesz tapasztalható.

Az amerikai vállalatokat különösen kedvezőtlenül érinti majd a valutaárfolyamok mozgása. „Az, hogy a 2009-es IT-beruházások növekedése dollárban számolva ennyivel gyengébb, mint helyi valutában, azt jelenti, hogy a tengerentúli piacokra építő amerikai vállalatoknak két keserű pirulát is le kell nyelnie, hiszen nemcsak a gazdasági környezet, de a valutapiac is ellenük dolgozik majd 2009 nagy részében” – magyarázta Andrew Bartels, a Forrester vezető elemzője. A cég egyébként úgy kalkulál, hogy a recesszió az Egyesült Államokban és a fejlett gazdaságokban 2009 második félévében véget ér.

Dollárértékben egyedül a szoftverbeszerzések tartják majd a frontot, és maradnak meg a 2008-as 388 milliárd dolláros szinten, az összes többi vizsgált területen visszaesés jön. A kommunikációs berendezések vásárlására fordított összeg 3 százalékkal, 353 milliárd dollárra csökken majd, míg számítógép-beszerzésre 4 százalékkal (434 milliárd dollár), szolgáltatásokra és outsourcingra pedig 3 százalékkal (484 milliárd) költenek majd kevesebbet a vállalatok és a kormányok, mint tavaly.

Azóta történt

Előzmények