Indul a Pandora Premium

Eddig csak a reklámokat lehetett eltüntetni pénzért, mostantól azonban már magunkkal is vihetjük a zenét. A Rdio öröksége tovább él.

Szűk másfél éve vette meg a Rdio technológiáját a Pandora azzal a céllal, hogy a zenei streamszolgáltatók piacán ütőképes versenyzővé váljon. A tranzakció keretében a szakembereket is átvették, így gyakorlatilag minden designerek "átmentettek". A héten elindították a prémium csomagot, ami sok szempontból hasonlít a Rdio méltán kedvelt egykori szolgáltatására.

A vállalat egyik nagy előnye, hogy közel 80 millió felhasználóval rendelkeznek, bár nem sokan fizettek eddig elő a Pandora Plusra, ami eltüntette ugyan a reklámokat, de offline zenehallgatást nem biztosított. A Pandora Premium ezen is segít, végre az előfizetés ideje alatt internetkapcsolat nélkül is hallgathatók a letöltött számok.


[+]

A designerek remek munkát végeztek, a felhasználói felület átlátható, logikus és egyszerűen jó ránézni. Olyan apróságokra is figyeltek, mint az albumborítóhoz illeszkedő, változó háttérszín, ami ugyan olyasmi, ami nélkül ne lehetne élni, mégis sokat dob a hangulaton.

Ami ennél is fontosabb, hogy az elmúlt másfél évben összesen 75 milliárd alkalommal mondtak véleményt a felhasználók az éppen hallgatott számokról, amiből hatalmas mennyiségű információhoz jutott a vállalat azzal kapcsolatban, hogy az egyes zenék kedvelői milyen más érdeklődéssel rendelkezhetnek.


[+]

Ezeket az adatokat összefésülve az analizáló algoritmusukkal, ami 450 különböző tulajdonság alapján dobja ki az egymáshoz hasonló számokat, olyan zenei élményt ígér a Pandora, amit egy Spotify, vagy egy Tidal nem tud biztosítani.

Persze attól, hogy két ember ugyanazt az öt számot kedveli, nem fognak ugyanolyan ajánlott zenéket kapni, a rendszer ugyanis a felhasználó összes pandorás élményét figyelembe veszi, tehát a korábban hallgatott, vagy átugrott számok is mind befolyásolják az ajánlást.

A Pandorának továbbra sincs azonban webes vagy desktop kliense, illetve bizonyos albumokat prémium előfizetéssel is csak online lehet meghallgatni a licencelési nehézségek miatt. Főleg azoknak éri meg prémiumra váltani, akik eddig is a szolgáltató zenei megoldását használták, azoknak pedig különösen, akik fizettek a reklámmentességért. A Pandora Plus előfizetők ugyanis fél évig extra díj nélkül használhatják a prémiumot. Problémát jelenthet azonban, hogy egyelőre az USA, Ausztrália és Új-Zéland területén érhető csak el a szolgáltatás, a többi országból hivatalosan nem lehet még az ingyenes verziót sem használni.

Azóta történt

Előzmények