Meglepetés: az USA kormánya leveszi az kezét a netről

Habár az elmúlt tíz évben egyre erősödő mértékben követelték kormányok és szervezetek az Egyesült Államok internet feletti kontrollszerepének csökkentését, mindeddig nem történtek lényegi változások.

Egészen a múlt hét végéig, amikor is az USA kereskedelmi minisztériuma bejelentette, hogy az alájuk tartozó Nemzeti Távközlési és Információs Hivatal (National Telecommunications and Information Administration – NTIA) lépéseket tesz annak érdekében, hogy a doménnevek náluk koncentrálódó felügyeleti feladatai – az internet stabilitásának és biztonságosságnak megőrzésével – átkerüljenek egy másik, egy több érdekeltet képviselő testület kezébe.

Reformkényszer

Az internet története úgy hozta ugyanis, hogy a névfelügyelet adminisztrációja (a domain name system – DNS – kezelése) 1998 óta a szintén amerikai irányítás alatt álló Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) szervezeten keresztül gyakorlatilag az NTIA kezében van. A javaslat ezt szeretné megváltoztatni – igaz, csak igen lassan, ugyanis az NTIA egyelőre azt kérte az ICANN-től, hogy dolgozzanak ki egy átállási javaslatot, hogy miképp és kinek a kezébe kerülhetne ez a feladat.

A felvetés láthatóan figyelembe venné a korábbi követeléseket: egy olyan multinacionális és széles bázison alapuló testületet vizionál, amelyben a magáncégek és a kormányzati szervek egyaránt képviseltetik magukat. AZ NTIA – nyilván a korábbi, bizonyos kormányok által követelt jogokat el nem ismerve – hangsúlyozza, hogy az új irányító testület nem lehet kizárólagosan kormányzati vagy kormányközi, a civil jelleget létfontosságú megőrizni.

A cél nemes, ugyanis – ahogy fogalmaznak – a net nyitottsága érdekében kell átalakítani a rendszert, hogy egy „multistakeholder model” jöjjön létre – vagyis egy olyan irányítási struktúra, ahol egyetlen érdekeltnek sincs meghatározó túlsúlya.

Snowden lehetett a katalizátor

Az ICANN mindeddig meglehetősen elutasítóan reagált a máshonnan jövő reformtervekre, ám most közleményükben azt jelezték, hogy az USA irányító szerepének feladása már rég terveik között szerepelt, mivel az internet jelenlegi állapota ezt megköveteli. Ugyanakkor ezek a változtatási törekvések nagy valószínűséggel nem függetlenek az Edward Snowden által kirobbantott megfigyelési botránytól.

A doménrendszer működtetéséért a felelősséget jórészt az Egyesült Államok kormányára helyező szerződés 2015 szeptemberében jár le, és az ICANN közölte, hogy az átalakítás módjáról szóló tárgyalásokra már meghívták az érintetteket, hogy jövőre már egy új testület vegye át az irányítást és ellenőrzést.

Azóta történt

Előzmények