IBM: gyorsabb tranzisztorok germániummal

Az IBM olyan eljárást fejlesztett ki, amellyel megháromszorozható a félvezető áramkörökben használt tranzisztorok teljesítménye – közölte tegnap a vállalat. A megoldás alapjaiban hasonló a számos gyártó által már ma is alkalmazott feszített szilícium (strained silicon) technológiához. Ennek a hátterében az a felismerés áll, hogy egyes ásványok atomjai természetüknél fogva idomulnak egymáshoz. Amennyiben szilíciumot helyeznek egy lazább atomi szerkezetű hordozóra (mint amilyen szilícium-germánium), a szilícium atomjai idomulnak a hordozóéihoz, és lazább szerkezetbe rendeződnek, így pedig a töltéshordozók akadálytalanabbul, gyorsabban áramolhatnak a csatornában.


A feszített szilícium működési elve (IBM Research)

Az IBM új eljárása a szilíciumot germániummal helyettesíti, innen a feszített germánium elnevezés. A germániumról régen tudni lehetett, hogy jobb vezető, mint a szilícium, de hagyományos félvezetőgyártási módszerekkel eddig nem sikerült „kifeszíteni”. Az IBM technológiája – melynek részleteit egy jövő heti szakmai konferencián ismertetik – ezt teszi lehetővé. A vállalat közleménye szerint a megoldás 32 nanométeres csíkszélesség mellett – és az alatt is – biztosíthatja a tranzisztorok teljesítményének folyamatos javítását. A feszített germánium további kedvező mellékhatása, hogy egyszerűbbé teszi a szilícium-dioxidot helyettesítő ún. magas k állandójú (high k) kapuoxidok alkalmazását is – ami szakértők szerint idővel megkerülhetetlen lesz.

A legkisebb memóriacella

Az IBM egy másik technológiai áttörésről is beszámolt. A vállalat laboratóriumában elkészítették a világ legkisebb SRAM memóriacelláját. A mikroprocesszorok gyorsítótárában általánosan használt statikus memóriát a kutatóknak látványosan sikerült összezsugorítania. A kiadott közlemény szerint a tárolót alkotó, hat tranzisztorból álló cellák mérete fele a korábban ismert legkisebb kísérleti celláénak és tizede a mai chipekben találhatókénak. Egy emberi hajszál végén nagyjából 50 000 ilyen memóriacella férne el. E megoldás részleteiről is a jövő héten számol be az IBM.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt