A kémek 1024 hogeles kijelzőt szeretnének

Egy kaliforniai cég, az Ostendo Technologies kapta meg a titkosszolgálatok technológiai fejlesztéséért felelős amerikai szervezettől azt az 58 millió dolláros megbízást, melynek keretében egy, az eddigieknél sokkal okosabb háromdimenziós képmegjelenítő rendszert fognak megépíteni.

A Synthetic Holographic Observation elnevezésű projektet az Egyesült Államok stratégiai – zömében katonai célú – kutatásokat menedzselő intézetének (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) ikertestvére, a kém-, illetve elhárító szervezetek számára dolgozó Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA) hirdette meg tavaly nyáron. A pályázati kiírásban az szerepel, hogy a radarok, illetve a hasonló elven alapuló, de lézerletapogatást használó lidarok háromdimenziós információinak megjelenítésére és manipulálására egy olyan, könnyen kezelhető, továbbfejleszthető rendszert alkossanak meg, mely a hasonló megoldások hátrányait nem tartalmazza, hiányosságait pótolja.

A feltételek nagyon kemények, elvárás többek között a „full-color” megjelenítés, a több felhasználós mód, illetve az is, hogy ne kelljen hozzá szemüveget használni, a 3D szabad szemmel is érzékelhető legyen. Ezeken kívül biztosítani kell az interaktivitást, a prototípusnak tudnia kell kezelni több terabájtnyi beérkező adatot is, a kijelzőnek a projekt elején 16, majd a megszabott 45 hónap elteltével 1024 „hogeles” felbontásúnak kell lennie („holographic element”, a pixel 3D-s megfelelőjének egyik, inkább szlenges elnevezése) stb.

Mindezek azért előírások, mivel használnak már hasonló rendszereket a hadseregben és egyéb szervezeteknél, de mindegyik korlátozott valamilyen mértékben: vagy speciális szemüveg kell hozzá, vagy csak néhány szín megjelenítésére képes, illetve csak bizonyos nézőpontból 3D-s a látvány stb.

Azóta történt

Előzmények