3D-s kísérleti adást indít a közszolgálati tévé

Az MTV Zrt. és az MTVA ma jelentette be, hogy ismét fontos és meghatározó állomásához érkezett a magyar televíziózás, ugyanis a közszolgálati média – kísérleti jelleggel – 2012. június 25-én, délelőtt 10 órától augusztus 12-éig, a XXX. nyári olimpiai játékok zárásáig 3D-s műsorokat sugároz.

A közlemény szerint a sportesemények mellett a csatorna más 3D-programokkal is várja nézőit: láthatják a magyar könnyűzenei élet legfrissebb koncertjeit a Republic együttestől kezdve az Omega 2012-es szuperkoncertjéig. Napközben Főzőshow, cirkuszi bemutatók, űrkutatásról szóló, a genfi autószalont és más autós rendezvényeket, a világ filmfesztiváljait és premierjeit bemutató műsorok mellett több vadonatúj természetfilmet vagy épp extrémsport-bemutatókat közvetítenek. Egyéb programok: a leghíresebb városokat, nyaraló- és kirándulóhelyeket bemutató sorozat, esténként többek közt egész estés rajzfilmek, koncertek, Wim Wenders táncfilmje, Michael Flatley Lord of the Dance előadásának 3D-s ősbemutatója, illetve a magyar 3D-s filmkészítés legújabb, Magyarország és Erdély kastélyait és természeti szépségeit bemutató sorozat, illetve a konkrét műsorterv az előadók ígérete szerint a napokban elérhetővé válik.

A filmek nagy részét 2D (HD) joggal is megvásárolta az MTVA, így azok nemcsak a 3D-hozzáféréssel rendelkezők számára lesznek elérhetőek, a műsorokat 2D-ben is levetítik egy későbbi időpontban. A Cinema Cityvel kötött megállapodás értelmében Budapesten és több vidéki város filmszínházában is látható lesz az m3D csatorna – az már tudható, hogy a fővárosban található Cinema City Arénában, a Cinema City Győrben, valamint a Cinema City Debrecenben biztosan nézhető lesz a térhatású közvetítés; a helyszínek listája az ígéretek szerint a sugárzás megkezdéséig bővülni fog. A jegyárakról is esett néhány szó: konkrét összeget még nem mondtak, ám annyit elárultak, hogy a teljes árú jegy 1000 forint alatt lesz, továbbá lesz diákjegy, sőt, ha a belépő mellé járó szemüveget a következő alkalommal is magunkkal visszük, akkor kétszáz forinttal olcsóbban juthatunk be a vetítésre.

A jövő még bizonytalan

A műsorszórás június 18-án tesztsugárzással indul a budapesti Széchenyi-hegyről, és tető-, illetve egyes helyeken szobaantennával is fogható lesz Budapesten és környékén. Kábeltelevíziós előfizetés esetén a július 2-a utáni vételi lehetőségről a szolgáltatók tudnak felvilágosítást adni. A 3D-s képet csak a 3D-s tartalmak megjelenítésére alkalmas tévékészülékeken lehet élvezni.

m3d
Nagyításhoz klikk! a képre

A Budapesten és környékén fogható kísérleti sugárzás keretében 2012. július 1-jén kizárólag a MinDig TV-n érhetik el 3D-ben az érdeklődők a futball-Európa-bajnokság döntőjét. A július-augusztusi időszakban ingyenesen elérhető 3D tesztsugárzással bővül ki a MinDig TV kínálata a nyári olimpiai játékok idejére.

Az Antenna Hungária DVB-T 3D tesztsugárzásának műszaki paraméterei:

  • Sugárzás helye: Budapest, Széchenyi-hegy (OMK)
  • Csatorna: 43 (650 MHz)
  • Beállítások: 16QAM, FEC 1/2, GI 1/32
  • Sávszélesség: 12,06 Mbps
  • Video: 3D side by side
  • Audio: AC-3 5.1 vagy AC-3 2.0 és Mpeg1 layer II stereo

Az m3d csatorna augusztus 13-án befejezi működését, a folytatásról a tapasztalatok alapján döntenek – szól a közlemény.

Azóta történt

Előzmények