Meghackeltek egy atomerőművet

Az eset évekkel ezelőtt történt, és azt sem tudni, hogy melyik erőműről van szó, de magáról a támadásról most beszéltek először nyilvánosan.

Néhány éve egy meg nem nevezett atomerőművet olyan kibertámadás ért, mely rombolást vagy károkozást nem ért el, de zavart okozott, így nagyon komolyan kell venni az ilyen fenyegetéseket – közölte tegnap Berlinben Yukiya Amano, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) vezetője, aki Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterhez érkezett hivatalos látogatásra.

Amano a két vagy három évvel ezelőtti, nyilvánosan most először említett támadásról csak annyit mondott, hogy a támadás miatt megszakítottak tevékenységeket az erőműben, ám nem kellett leállítani, és mindenesetre alkalmaztak néhány elővigyázatossági protokollt. Mindez azért került szóba, mivel az igazgató a veszélyekre kívánta felhívni a figyelmet, elmondta például azt is, hogy négy éve valaki egy kisebb mennyiségű dúsított uránt akart kicsempészni egy másik erőműből, és ez anyag alkalmas lehetett volna egy házi bomba („dirty bomb”) előállítására is: „A nukleáris létesítmények, illetve az ott zajló tevékenységek ellen indított kibertámadásokat nagyon komolyan kell vennünk. Nem tudhatjuk, hogy ez [az említett támadás] vajon kivételes, egyedi-e, vagy pedig csak a jéghegy csúcs” – mondta Amano.

A Reuters hírügynökség tudósítása ehhez hozzáteszi, hogy eredetileg a márciusi brüsszeli merénylet elkövetői is egy nukleáris létesítményt akartak megtámadni. Informatikai problémák is akadtak már atomerőművekben: 2014 tavaszán egy 23 reaktort működtető dél-koreai vállalat fedezte fel, hogy adatokat loptak számítógépes rendszerükből (a működés itt sem volt veszélyben), illetve áprilisban egy német atomerőműben találtak vírusfertőzést – de itt sem kritikus helyeken.

Amano közölte, hogy az ügynökség kiterjedt programokat indított annak érdekében, hogy növeljék az erőművek kiberbiztonságát, és a téma kiemelt lesz a decemberben Bécsben tartandó nukleáris biztonsági konferencián is.

Azóta történt

Előzmények