Vírusos gépet és adathordozókat jelentettek egy német atomreaktorból

A Münchentől 120 km-re fekvő Gundremmingen atomerőmű számítógépeit vírusok fertőzték meg, többek között a W32.Ramnit és a Conficker is felbukkant a rendszerben, aggodalomra azonban nincs ok a szakértők szerint, mivel az érintett gépek nem csatlakoznak az internetre, így a kártevőket nem lehet arra használni, hogy illetéktelenek távolról vegyék át a vezérlést a tüzelőanyagrudak mozgatásával kapcsolatos adatok megjelenítéséért felelős eszközökön.

Rosszindulatú szoftvereket találtak az erőműben ezen kívül 18 adathordozón is, ezek főleg pendrive-ok voltak, és az irodai gépekkel kerülhettek kapcsolatba, a termelési rendszerrel nem. Az eset kapcsán az F-Secure vezető kutatója, Mikko Hypponen is megszólalt, aki azt nyilatkozta a sajtónak, hogy meglepően gyakran találkozni fertőzésekkel a kritikus infrastruktúrába sorolt eszközökön, így az erőművek esetében is – írja a Reuters.

A Gundremmingen atomerőmű B reaktora
A Gundremmingen atomerőmű B reaktora (forrás: Süddeutsche Zeitung) [+]

Ezek azonban addig nem különösebben veszélyesek, ameddig nem kifejezetten az adott egység ellen lettek tervezve. "A legtöbb hétköznapi vírus anélkül terjed ezeken a helyeken, hogy figyelmet kellene fordítani rájuk" – fogalmazott a szakértő. Példaként említette az egyik európai repülőgépgyártóval folytatott beszélgetését, ahol kiderült, hogy a cég heti rendszerességgel szerez tudomást androidos kártevők jelenlétéről a pilótafülkében, ami azért nem probléma, mert teljesen más operációs rendszert használnak.

Azóta történt

Előzmények