Kína lesz Afrika Nagy Testvére?

Az IT café oldalain az elmúlt években többször is beszámoltunk azokról a támadásokról, melyek a nyugati, főként az angolszász országokban, azon belül is elsősorban az Egyesült Államokban indultak a globálisan egyre nagyobb mértékben terjeszkedő kínai távközlési cégek ellen. Az tisztán látható, hogy a szankciókat sürgető csoportokat egyértelműen politikai szándékok mozgatják, még akkor is, ha időnként kereskedelmi vagy biztonsági érveket hangoztatnak – a világ jelenlegi vezető hatalma, illetve a feltörekvő, mind nagyobb befolyású új nagyhatalom között zajlik a küzdelem.

Egy minapi, a Foreign Policy oldalán megjelent cikk új vetületét mutatja meg ennek a harcnak: az amerikai politikusok egyre nagyobb aggodalommal figyelik, hogy a kínai távközlési óriás milyen gyorsan és milyen mértékben terjeszkedik Afrikában. A lap által megkérdezett szakértő, a CIA és az NSA korábbi vezetője, Michael Hayden nem először vádolja a kínai globális állami kémtevékenység támogatásával a Huaweit, és az afrikai terjeszkedésükre is többször figyelmeztetett már.

Az említett cikkben is azt veti fel, hogy ha a Huawei a jelenlegi ütemben folytatja terjeszkedését Afrikában, akkor a kínai állam még úgyis hatalmas mértékű befolyást szerez a kontinens országainak infrastruktúrája felett, ha nem igazak azok a feltételezések (vádak, pletykák), hogy a Huawei hátsó kapukat rejt el eszközeiben és hálózataiban. (A Huawei elleni felhorgadás már a Kongresszusig is eljutott, ahol az illetékes bizottságban tavaly hivatalosan is kémtevékenységgel vádolták meg a céget, és szankciókat követeltek ellene. Ugyanakkor sem az USA, sem egyéb állam nem tudott még kétségtelen bizonyítékokat felmutatni állításaik alátámasztására, kínai részről pedig mind a kormány, mind a vállalatok határozottan tagadták a vádakat, rágalmazásnak minősítve őket.)

Az új front nyilvánvalóan azért nyílt meg, mert a Huawei az elmúlt másfél évtizedben a kínaiak talán legfontosabb befektetési és nyersanyagpiacán, Afrikában több milliárd dollár értékben invesztált a gazdaságokba: telefonárusítás, internetkapcsolatok biztosítása, távközlési hálózatok stb. A kínai cég épp a közelmúltban szerzett meg egy újabb hatalmas üzletet, ahol több nagyobb területen építik ki a távközlési hálózatot. Az afrikai befektetésekről a Huawei azt mondja, hogy egyrészt kiemelt piacuknak tekintik a kontinenst, másrészt különösen fontosnak tartják, hogy az informatikai infrastruktúráját tekintve igen elmaradott földrészen is megteremtsék az esélyegyenlőséget az ott élők számára. Azt tervezik, hogy árbevételük 30 százaléka hamarosan Afrikából származik majd.

Hayden nyilatkozata mindenesetre a Snowden-NSA ügy kibontakozása idején minimum pikánsnak mondható, és bizonyítja, hogy száraz és kőkemény hatalmi harcról van szó, hiszen épp Hayden példája mutatja, hogy „az én kémem jó gyerek, a másoké gazember”.

Azóta történt

Előzmények