A Huawei vezetője szerint kamuznak az amerikaiak


Ren Zhengfei

A közelmúltban egyre több támadást volt kénytelen elszenvedni a globális távközlési piacon meghatározó szerepet játszó Huawei – főként Ausztráliában és a nekik általában mintát adót Egyesült Államokban, de nemrég az Európai Unióban is –, melyek két okból érték a céget: egyrészt a versenyszabályok megsértésével vádolják őket, mivel az elégedetlenek szerint a kínai állam kiemelten támogatja őket, másrészt pedig nemzetbiztonsági aggályok merültek fel, ugyanis az említett államok félnek attól, hogy a kínai cég eszközeit úgy építi meg és szereli fel, hogy adott esetben Kína fel tudja használni őket saját céljaira.

Hirdetés

A Huawei folyamatosan tagadta és tagadja a vádakat, ám arra – legalábbis a vállalat nemzetközi közleménye szerint – nem került még sor, hogy a cég alapítója és vezetője megszólaljon az ügyben. Nos, most ez is megtörtént, ugyanis Ren Zhengfei (任正非 – Zsen Cseng-fej) új-zélandi látogatása során szokásától eltérően interjút adott négy helybeli újságírónak.

A kötelező köröket lefutva – melyek szerint kiemelten fontos számukra, hogy az új generációs mobilhálózatokat ők építhetik ki, illetve az internetes hálózat modernizálását ők hajthatják végre a digitális gazdaság fejlesztésében élen járó Új-Zélandon, mely folyamat során tetemes befektetéseket is hoztak az országba –, a vezető hajlandó volt a támadásokra is reagálni.

Egyrészt elmondta, hogy a Huawei vezető hálózati termékeinél nagy gondot fordítanak a fizikai hatásokkal szembeni biztonságra, de sokkal fontosabb az, hogy a „szociális biztonság”, vagyis a kibertámadások elleni védekezés területén is megfelelő minőséget nyújtsanak. A vállalatvezető szerint ők mindig is fontosnak tartották ez ügyben az együttműködést, és mai is arra biztatják partnereiket, hogy a nyitottság és az átláthatóság jegyében oldják meg a kiberbiztonsági problémákat.

Másrészt pedig, és az egész pr-interjú lényege ebben a pár szóban rejlik, az amerikai vádakra reagálva kijelentette: „A Huawei termékei gyakorlatilag nincsenek jelen azokon a hálózatokon, melyeket az Egyesült Államokban használnak. Még soha nem adtunk el kulcsfontosságú eszközöket nagy amerikai szolgáltatónak, illetve kormányhivatalnak. A Huaweinek semmi köze nincs az USA biztonsági problémáihoz, melyeket a múltban, a jelenben, illetve a jövőben felemlegetnek.”

Az utolsó kissé enigmatikus mondat megértését talán segíti, hogy a vállalat a közelmúltban bejelentette: a jövőben nem tekintenek elsődleges, kiemelt piacként az Egyesült Államokra.

Azóta történt

Előzmények