HP: Windows helyett a Google operációs rendszerét a netbookokra!


Ha nem április elsejei tréfa, s vélhetőleg nem az, akkor akár szenzációsnak is nevezhető a Wall Street Journal híradása, melyben arról számolnak be, hogy a Hewlett-Packard több más PC-gyártóval együtt azt fontolgatja, hogy az általuk készített kisebb számítógépeket a Google nyílt forrású operációs rendszerével fogják kínálni.

Hirdetés

Igen, de felmerül a kérdés, hogy van-e a Google-nak ilyen szoftvere? Van bizony, úgy hívják, hogy Android, s már több okostelefonon alkalmazzák. A Wall Street Journalnak nyilatkozó Satjiv Chahil, a HP PC-üzletágának alelnöke elmondta, hogy jelenleg tesztelik az Androidot, hogy milyen átalakításokkal lehetne az olcsó netbookokon, a PC-ipar legdinamikusabban terjedő termékein is alkalmazni. Chahil hozzátette: döntés nem született még, csak akkor határoznak a projekt beindításáról vagy elvetéséről, ha ismerik a tesztek eredményeit. A tudósítás szerint az Asustek hasonló tervet fontolgat, de ők nem nyilatkoztak az újságíróknak az ügyről. A Dellnél, ahol már alkalmazzák az Androidot néhány eszközükön, nem kívánták kommentálni az értesülést.

Amennyiben helytállóak az információk, akkor a következő évek nagy számítástechnikai háborújának előkészületei zajlanak, hiszen a Microsofttal szemben már több frontot megnyitó Google ezzel a lépéssel a redmondi cég alaptermékének számító, jövedelmeinek körülbelül 60 százalékát biztosító Windowszal, a világ uralkodó operációs rendszerével szállna versenybe.

Ugyanakkor a Google és a gyártók hallatlan nehézségekkel néznek szembe egy ilyen vetélkedésben, mivel a Windows nem egyszerűen egy szoftver, hanem egy termékvonal, termékcsomag, mely ezer szállal átszőtte mind a magán-, mind a vállalati felhasználást. Elég csak arra utalni, hogy az alkalmazások (s ez a fő szempont, hiszen nem operációs rendszereket kívánnak a felhasználók futtatni, hanem hasznos, szórakoztató stb. programokat) döntő része Windowsra készült, készül – ez az egyik oka például annak, hogy a linuxos rendszerek nem képesek igazi vetélytársai lenni a piacon a Microsoft termékeinek. Ennek ellenére nem esélytelen egy ilyen elképzelés, mivel egy, a Microsoft piaci súlyával versenyezni képes cég áll az Android mögött.

A gyártókat az előállítási költség csökkentése motiválja, hiszen megszabadulnának a licencdíjtól, illetve azt is előnyösnek tartják, hogy az Android nyílt kódú szoftver.

Azóta történt

Előzmények