Holografikus kisegítők a reptéren

E héttől kezdve két angol repülőtéren is tesztelnek egy új technológiai megoldást: az adott helyeken holografikus megjelenítésű „alkalmazottak” segítik az utasok tájékoztatását.

A manchesteri reptéren az ügyfelek múlt péntek óta akkor találkoznak „John Walshsal” és „Julie Cape-pel” (vagyis a valóban létező dolgozók virtuális másával), amikor belépnek a biztonsági zónába, és a virtuális munkatársak ekkor tájékoztatják őket az utazási szabályokról (egyelőre csak ezekről, de a szóvivő elmondta, hogy bármire beprogramozhatják őket). A londoni Luton repülőtéren két színészről mintázták meg a hétfőn „életre kelt” holografikus alakokat, és a manchesterinél némileg szellemsebben Hollynak és Grahamnek nevezték el őket. Itt is ugyanazt a technológiát alkalmazták, amit a Gorillaz együttes szokott (eye-catching hologram).

A menedzsmentek azért döntöttek egy ilyen technológia alkalmazása mellett, hogy egyszerűsítsék azokat a biztonsági eljárásokat, melyeken az utasoknak át kell esniük – arról egyelőre még nem nyilatkoztak, hogy a projekteknek mekkora volt a költsége, de a szóvivő szerint a tesztidőszakra nem számláz nekik a fejlesztő Musion, csak akkor kell fizetni, ha hosszabb távon is megtartják őket. A vezetők azt is hangsúlyozták, hogy ha beválik a módszer, akkor sem bocsátanak el miattuk alkalmazottakat, a hologramoknak saját szerepük lesz.

Az eddigi tapasztalatok szerint olyan jól sikerültek a hologramok, hogy néhány utas át akarta adni nekik az útlevelét.

Azóta történt