Ingyenesen látogatható kiállítás mutatja be Gábor Dénes munkásságát

„Az ember feltalálói képessége tette az emberi társadalmat azzá, ami” – írja Gábor Dénes Találjuk fel a jövőt! című könyvében: e gondolat előtt is tiszteleg szeptember 23-án nyíló új kiállításával a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Hirdetés

A holográfia hajnala és horizontja című tárlatot Gábor Dénes Nobel-díjjal történő elismerésének 40. évfordulója alkalmából hívta életre a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a feltaláló szellemi örökségét gondozó NOVOFER Alapítvány. A rendezvény bemutatja Gábor Dénes életútját és munkásságát, széleskörűen ismerteti a holográfia elvét és a technológia jelenlegi felhasználását, valamint az ezzel kapcsolatos kutatási területeket, például a 3D-s televíziót és a holografikus méréstechnikát.

Az érdeklődők illusztrált információs tablókon keresztül kaphatnak képet a legnagyobb tudományos elismeréssel jutalmazott technológia működéséről, a tárlókban pedig Gábor Dénes szabadalmait, munkásságával kapcsolatos könyveket tekinthetnek meg. A tárlatot filmvetítés, valamint kiállított hologramok is színesítik. Ez utóbbiak között látható lesz az a magyar királyi koronáról készült térbeli hologram is, amelyet a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum őriz.

A rendezvény szeptember 23-a és október 13-a között minden hétköznap délelőtt 10 órától 18 óráig ingyenesen látogatható a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala konferenciatermében (1054, Budapest, Garibaldi utca 2). A tárlat az első napon a Kutatók Éjszakája program részeként 21 óráig tart nyitva, ezen a napon a szervezők 18, 19, és 20 órakor induló szakmai vezetéssel is várják a látogatókat.

Azóta történt

Előzmények