Hiába lett olcsóbb, megfizethetetlen az adatroaming

A T-Mobile a múlt héten bejelentette, hogy lakossági és vállalati ügyfelei egyaránt olcsóbban internetezhetnek és e-mailezhetnek az Európai Unióban és további három országban, mert július 1-jével jelentősen csökkentik az adatroaming díját. Korábban a Vodafone jelentett be olcsóbb adatroaming-szolgáltatást, bár más konstrukcióban, a Pannon viszont e téren még adós a kedvezményekkel. Az utóbbi időben e kérdésben aktívan véleményt nyilvánító SciamuS Kft. szerint viszont még a csökkentett díjak is indokolatlanul magasak.

E bejelentések inkább PR-fogások, hiszen a netezés külföldön továbbra is olyan drága, hogy ha lehet, kerülni kell – mondja a telekommunikációs tanácsadó cég, amely szerint kinti internetezésre még mindig inkább az internetkávézó vagy a hotspot ajánlott. Ügyfelei mobilinternetezési szokásai alapján a SciamuS egy példát is felvázol állítása alátámasztására. Egy cég középvezetője egy hétre elmegy nyaralni valamelyik európai uniós országba, és viszi magával a laptopját, mert szeretné figyelemmel kísérni az e-mailjeit. Mivel tudja, hogy az adatroaming nem olcsó, csak minden második nap internetezik, ilyenkor azonban megnézi a legfontosabb híreket és kicsit szórakozik is. Ez az első nap 60, a harmadikon 15, az ötödiken (egy automatikus iTunes-frissítésnek köszönhetően) 150, a hetediken pedig 30 MB adatforgalommal jár.

Ha belföldön netezne ennyit, ennek az adatforgalomnak többszöröse beleférne a kedvezmények nélkül havi nettó 5000 forintba kerülő, 5 GB-os előfizetésébe. Ha viszont a T-Mobile új adatroamingcsomagját használja, akkor a négynapos internetezés költsége nettó 106 250 forintra kúszik fel (ez 21-szerese a hazai árnak). Ha a Vodafone Connect Roaming szolgáltatást használja (csak preferált hálózatokban), akkor nettó 160 000 forint (32-szeres árat), ha pedig a Vodafone egyéb csomagjait vagy a Pannon csomagjait, akkor 510 000 forint (102-szeres árat) fogja sokkolni a következő számlán. Ráadásul az árkülönbözet az adatforgalom növekedésével egyre csak nő.

A SciamuS szerint ez irreális. A tanácsadó cég hangsúlyozza, hogy a szolgáltatóknak minimális adminisztrációs munkát jelent a külföldi használat, ezért a belföldi áraknak legfeljebb a 1,5-szerese lenne elfogadható az adatroaming esetében.

Azóta történt

Előzmények