A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács az internetadó ellen

A HÉT álláspontja szerint az új adónem terve ésszerűtlen, abszurd és ellentmondásos, bevezetésének legnagyobb vesztesei a hazai információs társadalom tagjai, az internetet napi szinten használó egyének, vállalkozások és közintézmények. Miközben a világ internetforgalma exponenciálisan növekszik, addig Magyarországon egy forgalmat büntető adó fogná vissza a digitális javak felhasználását és fordítaná vissza hazánkat a digitális fejlődés útján.

Az internetadó terve ellene mond a kormányzat és a hatóság szándékainak a Digitális Magyarország fejlesztéseit illetően. A magyar hírközlési ágazat jelenleg is kiugróan magas adóteherrel dolgozik, a terhek további növelése egyértelműen ellentétes az ország érdekeivel, a kormányzati stratégiában is megfogalmazott széles sávú internet fejlesztéssel, a digitális írástudás növelésével, a digitális szakadék felszámolásával, az elmaradott régiók felzárkóztatásával.

Mindezen célok teljesítése további több száz milliárd forintos beruházásokat igényel, miközben a mobilszolgáltatók a közeli napokban több mint 100 milliárd forintot fizettek ki a mobilinternet-szolgáltatás fejlesztése érdekében az új frekvenciákért. Ennek tükrében a HÉT számára különösen érthetetlen, hogy az adónem tervét semmilyen előzetes iparági egyeztetés nem előzte meg.

A HÉT szerint a hazai digitális gazdaság és tágabban az egész ország érdekeit – a versenyképességet, a beruházások növelését, a munkahelyteremtést – a távközlést terhelő különadók csökkentése nem pedig emelése szolgálná. A megjelent adótervezet ugyanakkor drasztikus, éves szinten akár 100 milliárd forintos terhe az internetre épülő korszerű digitális gazdaság és társadalom ellehetetlenítését vetíti előre. Ezt elkerülendő a HÉT az adónem bevezetésének visszavonását kéri a kormányzattól.

Azóta történt

  • Mit fog okozni az internetadó?

    Ilyenkor derül ki, hogy mennyi mindenhez van köze az internetnek, az élet szinte minden területe érintett. És nem is kicsit.

  • Internetadó: a rezsibiztos valószínűleg olajat öntött a tűzre

    Németh Szilárd egy interjúban egyértelműen kiállt az internetadó mellett, melyet szerinte semmiképpen sem a fogyasztók fognak megfizetni, mivel a kormány ezt megakadályozza.

Előzmények