Három kulcsember hagyja ott a Google önvezető autós részlegét

A technikai igazgató mellett a projekt egyik alapítója, illetve a gépi tanulás feje is távozik posztjáról.

Távozik posztjáról a Google önvezető járművekkel foglalkozó részlegének népszerű technikai vezetője, Chris Urmson. Az elmélet és a kutatás, a kísérleti projektek uralta világból a gyakorlati, gyártásközpontú munka felé veszi az irányt. Az automatizált közlekedés fejlődésének egyik kiemelkedő alakja egy autógyárnál folytatja. 2009-es kinevezése óta közel hárommillió kilométert tettek meg emberi beavatkozás nélkül a vállalat kocsijai.

A váltás hátterével kapcsolatban a felmondást még a bejelentés előtt megszellőztető New York Times tudni véli, hogy Urmson és a Google egyik alapítója, Larry Page nézeteltérése jelentős szerepet játszott a döntés meghozatalában, ugyanis Urmson nem volt boldog attól, amerre a projekt újabban tart, vagy éppen nem tart – írja a lap.

A Google nem csak a részleg technikai igazgatóját veszíti el, a projekt másik két alapembere, két szoftverfejlesztő, Dave Ferguson (a gépi tanulás feje) és Jiajun Zhu (az önvezető autó projekt egyik alapítója) sem dolgozik tovább a Google csapatában.

A tavaly ősszel leigazolt John Krafcik, aki korábban a Hyundai USA vezérigazgatója volt, most talán végre bizonyíthat. Eddig csak szédületes ütemben vitte a pénzt a keréken guruló mesterséges intelligencia, pedig lassan ideje lenne üzleti tervet villantani, megállapodásokat kötni az autógyártókkal - úgy általában, kijelölni az irányokat és célokat, majd elindulni az úton a fenntarthatóság felé.

Azóta történt

Előzmények