Hardverek vámjáról vitatkozik az USA és az EU

Tegnap az Egyesült Államok és Japán közösen panaszt nyújtott be a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO), mert úgy vélik, hogy az Európai Unió a vonatkozó nemzetközi egyezményt megsértve vet ki vámot egyes számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai eszközökre, és ezzel rontja ezeknek az importáruknak a piaci esélyeit. „Az EU gyakorlatilag megadóztatja az innovációt” – foglalta össze a panaszosok álláspontját Susan Schwab, az amerikai elnök kereskedelmi megbízottja.

A felek közti vita a WTO információtechnológiai egyezményének (ITA) eltérő értelmezése és az egyeztetés hiánya miatt robbant ki. Ez a konvenció az informatikai termékek vámtételének eltörlését írja elő a tagországok számára. Az EU azonban úgy gondolja, hogy az 1996-ban elfogadott dokumentumban nem szereplő termékekre joga van kivetni vámot, míg az USA szerint az újabb technológiájú termékek is automatikusan az egyezmény hatálya alá esnek.

Az Európai Bizottság válaszközleménye azt állítja, hogy az Egyesült Államok nem akart tárgyalni a feltételek módosításáról. „Az ITA betűje és szelleme egyaránt világossá teszi, hogy a technológia fejlődésével megjelenő új termékek felvétele nem automatikus, hanem rendszeres felülvizsgálat függvénye” – fogalmaz Brüsszel. Példaként említik, hogy az egyik kifogásolt termék, egy LCD monitor DVD-lejátszóhoz is köthető, ezért televíziónak minősül, és így nem tartozik az egyezmény hatálya alá. A vita tárgyát egyébként bizonyos LCD monitorok, multifunkciós nyomtatók és set-top boxok képezik.

A WTO eljárásrendje szerint most egy 60 napos konzultációs időszak következik, a vita rendezése csak ezt követően várható, és akár másfél évig is eltarthat. Az illetékes európai hatóságot, az adóügyi és vámuniós főigazgatóságot Kovács László vezeti.

Azóta történt

Előzmények